Gepubliceerd op 13 oktober 2023
Leestijd 5 min.

Hout is leuk! Het ruikt lekker, voelt prettig en je kunt er mooie dingen mee doen. Het is dus niet gek dat houten materialen een natuurlijke aantrekkingskracht hebben op kinderen. Dit tijdloze, natuurlijke materiaal vormt dan ook een mooie basis voor creatieve uitspattingen. In deze blog geven we je inspiratie voor het maken van houten knutsels met jonge kinderen!

Potje versieren met drijfhout

Met de knusse dagen voor de deur is het leuk om een mooie eyecatcher voor op tafel te maken. Regel voor ieder kind een glazen potje, hobbylijm en houten materialen zoals drijfhout of halve wasknijpers. Laat het potje rondom beplakken met het hout en versier met verf, glitters of edelsteentjes. Mooi meegenomen: je kunt de geknutselde potjes ook gebruiken om de tafels in de groep aan te kleden rondom de feestdagen!

Collage op hout

Organiseer een buitenwandeling met de kinderen en verzamel natuurlijke materialen zoals bladeren, kastanjes, eikels, noten, veertjes, schelpen, takjes en bijzondere steentjes. Terug aangekomen op de opvang of de basisschool bekijk en bespreek je de verzamelde materialen met elkaar. Daarna verdeel je ze eerlijk over de kinderen. Geef ieder kind een gezaagd houten plankje waarop een mooie collage gemaakt wordt met alle gevonden schatten. Bevestig de materialen onzichtbaar met hobbylijm.

Spaanmozaiek

Mozaïek van houtspaan

Geef eens een twist aan de kralenplank en maak een mozaïek van stukjes gekleurd houtspaan! De vierkantjes zijn 1×1 centimeter groot. Zoek bij het thema of seizoen passende voorbeeldkaarten van de kralenplank en laat de kinderen de afbeelding namaken met de gekleurde vierkantjes. Als je het geheel vastplakt met plaksel heb je meteen een leuk schilderijtje.

Vogelvoerbakje van ijsstokjes

Voor deze houten knutsel heb je hobbylijm, touw, ijsstokjes of constructiestokjes nodig. Maak bij de constructiestokjes een dubbele, overlappende laag zodat de zaadjes niet door de inkepingen vallen. Creëer een bodem door stokjes naast elkaar te leggen. Zet ze vast door haaks daarop, aan weerszijden van het plateau, twee stokjes te plakken. Bouw het bakje nu verder op door om en om steeds twee tegenover elkaar liggende stokjes te leggen. Als je het bakje hoog genoeg vindt, bevestig je de touwtjes zodat het voerbakje opgehangen kan worden. Maak er zelf ook één en hang deze buiten op, in het zicht van de kinderen. Lekker vogeltjes kijken!

Insectenhotel met hout

Veel kinderen zijn graag met de natuur bezig. Daarom zullen ze het superleuk vinden om hun eigen insectenhotel te maken, waarmee ze gelijk bijdragen aan het behoud van de bij en andere insecten! Verzamel voorwerpen als lege blikken, potten of wijnkistjes voor één fles. Vul ze met natuurlijke materialen als drijfhout of stokjes die je buiten vindt, dennenappels, holle rietstengels, grassen, stro, mos en houtsnippers. Zorg dat alles goed vastzit en dek eventueel af met gaas zodat vogels er niet bij kunnen.