Gepubliceerd op 13 oktober 2023
Leestijd 10 min.

Imitatie is voor jonge kinderen één van de belangrijkste manieren om te leren. Al vanaf hun geboorte volgen baby’s wat je doet en zodra ze het kunnen, doen ze je na. Wie kent niet het beeld van een klein jongetje of meisje dat met een speelgoedhamer op de deurpost tikt omdat de timmerman net langs is geweest voor een klus?

Door anderen na te doen leren kinderen de wereld om zich heen beter te begrijpen. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld taal, motoriek en sociale vaardigheden. Het is dus belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met materialen waarmee ze jou of andere mensen in hun omgeving kunnen imiteren. In deze blog lees je meer over houtbewerking met jonge kinderen. Hoe werken ze veilig met gereedschappen en welke afspraken maak je met elkaar?

Nodig een professional uit

Maar eerst… zorg voor een leuke introductie! Is één van de ouders uit je groep bekend met houtbewerking? Of vindt een timmerman of -vrouw uit de omgeving het leuk om langs te komen om te vertellen over het beroep? Maak hier dan gebruik van! Het is een prachtige manier om kinderen kennis te laten maken met het onderwerp. Er worden echte gereedschappen getoond, en mooie creaties. Laat de kinderen van tevoren vragen bedenken en stel die tijdens het bezoek.

Veilig werken is afspraken maken

Jonge kinderen en gereedschap… misschien moet je even aan het idee wennen. Want wat als ze zichzelf of een ander bezeren? Toch is bewezen dat risicovol spelen (bijvoorbeeld met echt gereedschap en echte materialen) belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Hierdoor onderzoeken en verleggen ze hun grenzen. En wat denk je van hun opwinding en trots als het lukt? Om ervoor te zorgen dat kinderen goed voorbereid zijn, maak je duidelijke afspraken met elkaar.

Denk aan afspraken als:

  • We zetten altijd een veiligheidsbril op.
  • Als we met hout werken trekken we stevige schoenen aan met een dikke zool.
  • We laten geen spijkers uit het hout steken.
  • We doen serieus met het gereedschap, we halen geen grapjes uit of doen gek.
  • Kapotte spullen gooien we weg.
  • We kunnen beter een paar keer zachtjes slaan met de hamer in plaats van één keer hard.
  • We ruimen na het spelen goed op en laten niets slingeren.

Met welke houtgereedschappen kunnen kinderen veilig werken?

Er bestaan gereedschappen voor houtbewerking die speciaal voor jonge kinderen gemaakt zijn. Ze hebben hulpstukken waardoor het werken ermee makkelijker gaat en veiliger wordt. Twijfel je nog? Vraag de eerste periode een ouder om te helpen bij de houtbewerking.

Een aantal voorbeelden van geschikte gereedschappen zijn:

Kinderen-spelen-met-houten schroevendraaier

Schroevendraaier

Met deze praktische schroevendraaier kan iedereen een meesterbewerker zijn. De slinger is eenvoudig te bedienen. De plug wordt op de boor geplaatst en kan direct in meerdere lagen karton geschroefd worden.

Zaagset

Zaagset

Met de zaagset kunnen veel verschillende stukken hout veilig en nauwkeurig worden gezaagd. Aan de voorkant van het handstuk wordt een gleuf gevormd door een metalen plaat, waardoorheen de zaag kan worden geleid. Zaagsneden worden recht en de vingers worden beschermd.

Boorset

Boorset

Met de boorset kunnen kleine kinderen ook rechte gaten boren. De meegeleverde vijzel is perfect: hij beweegt dieper in het hout met elke draai van de zwengel.

Bankhamer 100 gram

Bankhamer 

Deze lichte hamer is geschikt voor kinderhanden. Hij is ook verkrijgbaar in 300 gram.

Handige timmermansset met kindje

Houtbewerking’ met de allerkleinsten

Ook de allerjongsten mogen zich uitleven in hun rol als timmerman of timmervrouw. Natuurlijk gebeurt dit niet met echte materialen, maar met imitatiegereedschappen. De volgende set is volledig veilig en de onderdelen zijn superlicht.

Verkleedkleding Bouwvakker

Verkleedkleding

Voor alle jonge kinderen geldt: “Act the part and you will become the part.”

Oftewel: speel de rol en je zult de rol worden. Verkleedkleding verhoogt de mate van belevenis en het speelplezier!