Gepubliceerd op 6 juni 2024
Leestijd 5 min

De Olympische Spelen zijn een fantastische gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met verschillende culturen, sporten en landen. Het thema “landen” biedt talloze mogelijkheden voor leerzame en leuke activiteiten. Hier zijn enkele ideeën om de Olympische Spelen tot leven te brengen in de kinderopvang en de onderbouw van de basisschool, inclusief het maken van Olympische Spelen-puzzels.

1. Introductie van de Olympische Spelen

Begin met een eenvoudige uitleg over de Olympische Spelen. Leg uit dat het een groot sportevenement is waar atleten van over de hele wereld samenkomen om te concurreren in verschillende sporten. Gebruik kleurrijke afbeeldingen en video’s om het concept te visualiseren. Zo heeft schooltv bijvoorbeeld een filmpje gemaakt over de Olympische Spelen.

2. Olympische Spelen puzzels maken

Olympische Spelen-puzzels zijn een geweldige manier om het thema landen en sporten te integreren. Hier zijn enkele stappen om deze activiteit te organiseren:

  • Materialen Voorbereiden: Verzamel afbeeldingen van verschillende olympische sporten, vlaggen van landen en symbolen van de Olympische Spelen. Print deze afbeeldingen uit op stevig papier.
  • Puzzels Knutselen: Knip de afbeeldingen in eenvoudige puzzelstukjes. Voor jongere kinderen kun je grote stukken maken, terwijl oudere kinderen kleinere en complexere stukjes kunnen hanteren.
  • Puzzelwedstrijd: Organiseer een puzzelwedstrijd waarbij kinderen in teams de puzzels moeten oplossen. Dit bevordert teamwork en probleemoplossende vaardigheden.
    Of gebruik kant en klare puzzels en organiseer alleen de puzzelwedstrijd met deze zomerpuzzel en winterpuzzel!

3. Landen verkennen

Gebruik de Olympische Spelen als een kans om verschillende landen te verkennen. Kies een paar landen die deelnemen aan de Spelen en maak een informatieve hoek met zelfgemaakte kaarten en vlaggen, traditionele kleding en interessante feiten over elk land. Dit kan de nieuwsgierigheid van kinderen wekken en hen aanmoedigen meer te leren over de wereld.

4. Olympische sporten uitproberen

Creëer mini-versies van olympische sporten die geschikt zijn voor jonge kinderen. Denk aan eenvoudige races, springwedstrijden, en balspellen. Maak het leuk en toegankelijk, en moedig kinderen aan om deel te nemen en nieuwe vaardigheden te ontdekken.

5. Medailles maken

Laat de kinderen hun eigen medailles knutselen. Gebruik karton, folie, linten en verf om gepersonaliseerde medailles te maken. Dit kan een leuke afsluiting zijn van de activiteiten en geeft kinderen iets tastbaars om trots op te zijn.

6. Culturele activiteiten en knutselwerkjes

Integreer culturele activiteiten die verband houden met de landen die aan de Olympische Spelen deelnemen. Dit kan het maken van traditionele kunstwerken, het koken van eenvoudige gerechten of het leren van groeten in verschillende talen omvatten. Deze activiteiten kunnen kinderen helpen een dieper begrip en respect voor andere culturen te ontwikkelen.

7. Olympische parade

Organiseer een Olympische parade waarbij kinderen een land vertegenwoordigen. Laat ze vlaggen dragen die ze zelf hebben gemaakt en eventueel een kort stukje informatie over het land presenteren. Dit kan een geweldige manier zijn om het thema landen tot leven te brengen en kinderen trots te laten voelen over hun werk.