Gepubliceerd op 13 oktober 2023
Leestijd 5 min.

Wie kent ze niet, die heerlijk eenvoudige, maar oh zo aantrekkelijke houten plankjes in een kartonnen of houten bak? Weet je het al? Juist, we hebben het over KAPLA! KAPLA is heel leuk en leerzaam speelgoed gemaakt van grenenhout. Kinderen vanaf twee jaar kunnen al uit de voeten met KAPLA. Wist je trouwens dat KAPLA van het woord kabouterplankje komt?

Met de simpele plankjes maken kinderen alleen of samen de meest bijzondere bouwwerken.
KAPLA heeft bouwvoorbeelden voor de beginnende tot gevorderde bouwer. Van makkelijke voorbeelden van dieren tot ware hoogstandjes in architectuur zoals kastelen: kind tot volwassene kan zich heerlijk uitleven door de mooie afbeeldingen na te bouwen. Maar… met een klein beetje fantasie kun je nog veel meer met KAPLA! Hieronder lees je vijf ideeën hoe je KAPLA op een leuke manier kunt gebruiken.

Bij de ideeën hieronder en de bouwsels die je zelf bedenkt geldt: combineer KAPLA gerust met andere materialen om de bouwmogelijkheden uit te breiden en de fantasie aan te wakkeren. Blokken, takken, stenen, flessen, plankjes, bakjes, je kunt het zo gek niet bedenken of kinderen bedenken er iets creatiefs mee.

Zoek de verschillen met KAPLA

Laat een kind zijn droomhuis bouwen van KAPLA. Hij mag het zo groot en bijzonder maken als hij zelf wil. Zorg voor blanke en gekleurde KAPLA-plankjes, voorbeelden van huizen en andere materialen die passend zijn. Laat een ander kind het huis vervolgens nabouwen, maar geef de opdracht dat er vijf verschillen in moeten zitten ten opzichte van het originele huis. Bijvoorbeeld een andere kleur voordeur, een raam minder of een boom in de voortuin. Kan het eerste kind alle verschillen vinden?

3D-schilderij van KAPLA

Misschien heb je KAPLA-plankjes die aan vervanging toe zijn. Gooi ze dan niet weg, maar verzamel ze en maak een 3D-schilderij voor aan de muur! Alles wat je nodig hebt is een pot lijm, een groot stuk stevig karton en KAPLA. Je kunt er ook een groepsopdracht van maken. Laat de kinderen een lijst van KAPLA maken langs de rand van het stuk karton. De ruimte die daarbinnen overblijft is hun canvas. Het is kunst, dus ze bedenken zelf wat ze maken en hoe. Er zijn geen regels! Laat de plankjes na afloop eventueel naar wens beschilderen met plakkaatverf.

KAPLA-vriendje

Dit is een leuke activiteit om jonge kinderen meer inzicht in hun eigen lichaam te geven, of dat van een ander. Laat op de grond, dus op het platte vlak, met KAPLA de contouren van een kind leggen. Het KAPLA-vriendje of vriendinnetje moet ongeveer even groot worden als het kind zelf. Heeft het een hoofd, nek, schouders, romp en ledematen? Daarna komen de ogen, neus, mond oren, wenkbrauwen, haren, vingers en tenen. Geef het vriendje ten slotte kleding door de plankjes in de romp en de benen bijvoorbeeld in een ruitjes- of streepjespatroon te leggen. Als het vriendje klaar is, gaat het kind ernaast liggen en maak je een foto van boven als mooie herinnering.

Iglo van KAPLA

Met de winter voor de deur is het leuk om daar alvast een mooie KAPLA-opdracht bij te bedenken. We sluiten de rij dan ook af met twee winterbouwsels!
Laat de kinderen eerst een kleine iglo bouwen. Het stukje waar de wanden nog redelijk recht lopen zal niet zo moeilijk zijn. Maar komen ze er ook achter hoe de koepelvorm gebouwd moet worden? De plankjes overlappen elkaar steeds een beetje meer naar binnen. Doe het eventueel voor of zoek een voorbeeld en laat dat zien. Nu komt de echte uitdaging… kunnen ze ook een grote eenpersoons iglo bouwen, waar de klassenpop of misschien wel een kind in past?

KAPLA-winterdorp

Breng de knusse wintersfeer naar binnen en bouw een winterdorp van KAPLA! Zoek een plek waar het gemaakte bouwsel langere tijd kan blijven staan. Eerst leggen de kinderen een flinke treinbaan neer. Daaromheen wordt het winterdorp gebouwd. Denk aan huisjes, dennenbomen, winkeltjes, kraampjes met kooplieden en een schaatsbaan in het park. Voeg een taal- of rekenelement toe door de gebouwen huisnummers te geven en de namen van de winkels te stempelen. Zorg voor sfeermateriaal zoals Lego- of Playmobilpoppetjes, gekleurd cellofaan, watten, kunstsneeuw, wegdelen en voertuigen. Een sfeervol lichtsnoer met veilige ledlampjes dat door het winterdorp kronkelt maakt het helemaal af!