Gepubliceerd op 3 mei 2024
Leestijd 5 min.

Hoe combineer je kunst, afval en digitale media? En hoe betrek je er dan ook nog het thema duurzaamheid bij?

Verzamel je afval en maak er dieren van. Deze dieren worden de hoofdpersonen in jullie greenscreen-film! Creatief, leerzaam én hartstikke duurzaam!

Dit heb je nodig:

Introductie activiteit

Speel het spel Recyclebeesten. Leerlingen leren met dit spel om zelf afval te recyclen. Elke leerling heeft een verzamelkaart van een recyclebeest (uil, krokodil, vlinder, vis, bij of inktvis). Hierop staat een geweldige foto van dit beest en 8 foto’s van kosteloos materiaal om dit beest te maken.

Heb je dit spel niet? Bedenk dan een andere introductieactiviteit over duurzaamheid. Dat kan gaan over afval recyclen, maar bijvoorbeeld ook over hoe je goed voor de natuur kunt zorgen.

Maken maar!

Na de introductie activiteit knutselen de leerlingen hun eigen afvalbeesten. Let erop dat de dieren niet te groot worden: ze worden straks gebruikt als hoofdpersonen in de Greenscreenbox.

Onze vlinder maakten we van het deksel van een doosje smeerkaasjes, een reepje dat we uit een wc-rol hebben geknipt en we versierden de vleugels met stift.

Het hondje maakten we van een medicijndoosje, dopjes van colaflesjes, een netje van uien, een kurk en een stukje foam. De benen maakten we van het deksel van een doosje smeerkaasjes.

Wat is jouw verhaal?

De leerlingen bedenken in hun groepje welk verhaal over duurzaamheid ze willen vertellen in hun video. Gaat dat over afval recyclen, over de natuur, of over iets anders? Doe je dit met kleuters, laat hen dan tekeningen maken over wat ze willen vertellen, ter ondersteuning van hun verhaal.

Werk je met oudere leerlingen? Laat hen steekwoorden noteren, of een storyboard maken.

Zet de app klaar

Open je internetbrowser en ga naar https://greenscreenbox.app

Heb je al een Greenscreenbox? Dan heb je daar een inlogtoken bij ontvangen. Zo niet, mail dan naar service@greenscreenbox.eu

Heb je nog geen Greenscreenbox? Maak dan een gratis proefaccount aan

Ready, set, action!

  1. Upload een achtergrondafbeelding van een schilderij in de Greenscreenbox app.
  2. Kies of je een stopmotion of video wilt opnemen.
  3. Leg je recyclebeesten klaar. Maak ze vast aan de groene blokken of stroken. Zo kun je ze laten bewegen in je opname, zonder dat je handen in beeld komen.
  4. Start de opname en breng je verhaal tot leven.
  5. Sla de opname vanuit de folder op je eigen apparaat op. Of exporteer hem naar je OneDrive of Google Drive.

Bekijk hier een voorbeeld stopmotion video