Gepubliceerd op 6 juni 2023
Leestijd 10 min.

Stel je voor dat je een voorstelling speelt in een wereldberoemd theater of juist een theater uit de oudheid! En natuurlijk krijg je na je voorstelling een daverend applaus. Greenscreen-technologie en theater vormen een hele mooie combinatie.

Als je greenscreenopnames maakt, ben je immers ook toneel aan het spelen. In deze blog inspireren we je om de magie van het podium je groep in te halen met behulp van de Greenscreenbox.

Benodigdheden

Wat ga je doen?

De kinderen filmen met behulp van greenscreen technologie een theaterstuk. De groene achtergrond wordt door een greenscreen app vervangen door een andere afbeelding naar keuze. Dat ziet er zo uit:

Greenscreenbox theater1

 

Voorbereiding

Bedenk vooraf wat voor soort theaterstuk de kinderen gaan uitvoeren: cabaret, een voorstelling uit de oudheid, een popconcert of bedenken ze een eigen toneelstuk?

Maak of zoek een achtergrond als decor van de film. Kinderen kunnen hun eigen theater ontwerpen. Maak een foto van hun creatie en gebruik die als achtergrond in de green screen app. Of gebruik een van de afbeeldingen die je bij de benodigdheden vindt.

Maak of verzamel personages voor je toneelstuk. Ook hier kunnen de kinderen zich creatief uitleven, of maak gebruik van de printables die je bij de afbeeldingen in de benodigdhedenlijst vindt.

De activiteit

Stap 1: Maak een script of storyboard

De kinderen bereiden hun theaterstuk voor door het schrijven van een filmscript of het tekenen van een storyboard. Dit helpt hen bij het verdelen van rollen en het uitwerken van de teksten.

Stap 2: Oefen

Ben je nog niet bekend met de greenscreen-app? Download dan de handleiding om te zien hoe je de app goed instelt.

De kinderen oefenen eerst een aantal keren hun voorstelling in de Greenscreenbox. Let tijdens het oefenen op een goede beurtverdeling binnen de groepjes, duidelijk taalgebruik en natuurlijk het acteerwerk met de poppen of printables. Besteed ook aandacht aan greenscreen trucs. Plak de speelfiguren met plakband of pritt buddies vast aan de groene stroken. In onderstaande video zie je enkele leuke theatervoorbeelden:

Greenscreentheater2

Stap 3: Opnemen

Als iedereen goed geoefend heeft, is het tijd voor het echte opnemen. Zorg eventueel voor een rustige omgeving voor het opnemen, bijvoorbeeld op de gang. Of laat de rest van de klas in stilte aan een opdracht werken. Zo kunnen de verschillende groepjes om de beurt hun theaterstuk filmen.

Stap 4: Showtime!

Organiseer een mini filmfestival waarbij de kinderen hun greenscreen-video’s kunnen laten zien aan de anderen. Denk je ook aan de popcorn?

Tip: Zorg voor voldoende daglicht en laat het daglicht het speelgoed in de Greenscreenbox verlichten. Dan krijg je het mooiste filmresultaat.