Gepubliceerd op 19 oktober 2021
Leestijd 5 min.

Tijdens het thema ‘Wereld’ maken kinderen kennis met de wereld. Met verschillende activiteiten en de gratis lesmaterialen van de Europese Unie geef je invulling aan het thema.

Thema ‘Wereld’

In het thema ‘Wereld’ neem je de kinderen mee over de hele wereld. Ontdek Europa en andere werelddelen, talen, landschappen, klimaten, dieren en culturele verschillen. In deze blog geven we je tips hoe je invulling kunt geven aan dit thema voor zowel de kleuters als de oudere kinderen.

Invulling thema ‘Wereld’ bij kleuters

Kleuters ontdekken langzaamaan de wereld om zich heen. Ze komen erachter dat er meer is dan hun eigen huis en omgeving. Leer de kleuters meer over de wereld met de volgende activiteiten:

  • Maak een themahoek

Hang een wereldkaart op en zorg dat er voldoende bouwmaterialen, zoals de Haagse set, aanwezig zijn voor de kinderen om voertuigen mee te bouwen. Een boot, een vliegtuig of misschien wel een jeep om mee op safari te gaan!

Het is ook leuk om de kinderen bekende gebouwen te laten namaken. Hang een aantal foto’s op van bekende gebouwen zoals de Eifeltoren, de Taj Mahal of het Empire State Building.

  • Koffer

Vul een reiskoffer met spullen uit een land, bijvoorbeeld Italië. Bespreek met de kinderen wat er in de koffer zit. Heb je kinderen met een internationale achtergrond? Betrek dan de ouders erbij. Vraag of zij een keer een koffer willen vullen met spullen die kenmerkend zijn voor hun achtergrond en deze willen presenteren aan de kinderen.

  • De wereldbol

Bekijk samen met de kinderen de wereldbol. Welke kleuren zien we en waar staan die kleuren voor? Waar wonen wij? Waar zijn de kinderen op vakantie geweest en waar ligt dat land?

  • Dieren in de wereld

Op de wereld leven verschillende dieren. Ontdek samen met de kinderen met de Werelddelenkist welke dieren in welke gebieden leven.

Lesmateriaal thema ‘Wereld’

Kris Kras EuropaNaast de methodes is het fijn om aanvullend lesmateriaal te gebruiken. We delen onze top 3 met je:

  • Quiz it! Junior: Kris kras Europa

Met het spel Quiz it! Junior: Kris kras Europa testen kinderen hun Europakennis. Het spel bestaat uit 50 vragen en geeft urenlang spelplezier.

  • Puzzelserie landschappen

Met de Rolf Puzzels poolgebieden en moerasgebieden komen dieren als ijsberen en toekans tot leven. Na het maken van de puzzel gebruik je de app Rolf AR landschappen om dieren tot leven te laten komen in hun eigen leefomgeving.

Gratis lesmateriaal Europa

Om leerkrachten te ondersteunen heeft de EU aanvullend lesmateriaal ontwikkelt voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Het lesmateriaal is gratis en sluit aan bij de lesmethodes.

Beschikbare lesmaterialen Europa:

Fragment Kleurboek ik geef Europa kleur
Fragment Kleurboek Ik geef Europa kleur

Bekijk alle lesmaterialen op de website van de Europese Unie.

Creatief aan de slag met het thema ‘Wereld’

Liever creatief aan de slag met het thema? Je kunt ervoor kiezen om met de standaard knutsel ideeën aan de slag te gaan, bijvoorbeeld het knutselen van de aarde of een wereldbol.

Speciaal voor dit thema hebben we het knutselrecept Iedereen is anders: dit ben ik, ontwikkeld. Met dit knutselrecept besteed je aandacht aan de verschillende culturele achtergronden van kinderen. Want ook dat is iets wat een belangrijk onderwerp is binnen het thema ‘Wereld’.

Diversiteit

Ook interessant voor jou