Gepubliceerd op 8 mei 2023
Leestijd 5 min.

Families zijn er in allerlei soorten en maten. In deze activiteit gaan de kinderen op verkenning naar elkaars families en maken ze video’s waarin ze hun families presenteren.

Benodigdheden

Onderwerp kiezen

Er zijn veel onderwerpen die de kinderen binnen het thema familie kunt verkennen, denk bijvoorbeeld aan:

  • de gezinssamenstelling
  • huidskleuren
  • tradities en gebruiken

Laat de kinderen in groepjes met elkaar een van de onderwerpen verkennen. Wat vinden zij belangrijk binnen het onderwerp? En hoe kunnen ze dat verwerken in een verhaal dat je kunt filmen? Afhankelijk van de leeftijd laat je hen een storyboard of filmscript maken over wat zij willen vertellen over het thema familie. Het storyboard of filmscript verwerken ze in hun projectschrift. Dit storyboard of filmscript is de voorbereiding voor hun film.

 

Van script naar film

De voorbereiding

Als de kinderen het storyboard of filmscript af hebben, kunnen ze de houten poppetjes versieren, de juiste poppen uitkiezen of zelf poppetjes knutselen (bijvoorbeeld met het knutselrecept ‘Familie’).

Zet alle filmmaterialen op tafel klaar. Gebruik pritt buddie of plakband om de poppetjes vast te plakken aan de groene stroken. Zo kun je ze laten bewegen in de film, zonder dat je handen in beeld komen. In onderstaande video zie je hoe dat werkt:

familiefilmpje

Ben je nog niet bekend met de greenscreen-app? Download dan de handleiding om te zien hoe je de app goed instelt.

En.. actie!

Het filmen gaan de kinderen doen met behulp van de Greenscreenbox. Door gebruik te maken van de greenscreen-techniek, kun je makkelijk zelf een achtergrond instellen voor je film. Kijk maar:

Greenscreen-techniekStaat alles klaar? Filmen maar!

Tip: Zorg voor voldoende daglicht en laat het daglicht het speelgoed in de Greenscreenbox verlichten. Dan krijg je het mooiste filmresultaat.

Als iedereen klaar is met filmen, kunnen de kinderen elkaars video’s bekijken.