Gepubliceerd op 21 september 2023
Leestijd 5 min.

Op 4 oktober is het weer zover. Dan begint de belangrijkste week van het leesjaar, de Kinderboekenweek. De week (tien dagen zelfs!) waarin elke school en elke leraar helemaal los kan gaan om leerlingen het plezier van lezen te laten ervaren. Het thema van dit jaar, ‘Bij mij thuis’, nodigt uit om leerlingen kennis te laten maken met een breed palet aan kinderboeken. Want in elk huis gaat het er anders aan toe. Deze mooie week moet natuurlijk gevierd worden! Ter ere van de Kinderboekenweek heeft Noordhoff een creatief cadeau om de leesmotivatie van jouw leerlingen te vergroten, namelijk leesvlaggetjes. Lees snel verder en ontdek hoe jij de leesvlaggetjes kunt inzetten bij jou in de klas.

Er is alle reden om de vlag uit te steken voor kinderboeken. Ze bieden spannende, goed geschreven verhalen waarin kinderen zichzelf kunnen herkennen of juist kennismaken met nieuwe werelden. Kinderboeken helpen hen om op een prettige, ontspannen manier leeskilometers te maken. En dat is superbelangrijk: wie meer leest, krijgt een grotere woordenschat en wordt leesvaardiger. Dat heeft elke leerling nodig. Lezen is niet voor niets een basisvak: zonder lezen kun je niet leren. Bij elk schoolvak verwerven leerlingen immers al lezend kennis.

Leraren die hun leerlingen warm weten te krijgen voor lezen, geven hen waardevolle bagage mee. Maak daarom van leespromotie een vast en vanzelfsprekend onderdeel van je taal- en leesonderwijs. Niet alleen tijdens de Kinderboekenweek, maar het hele leesjaar door. Breng boeken de klas in, lees veel voor, ruim tijd in voor vrij lezen en praat veel samen over boeken.

lezen kinderboekenweek

Een lesmethode die daar vol op inzet, is dan natuurlijk een welkome ondersteuning. Nieuw Nederlands Junior Lezen is zo’n methode. Ze bevat veel rijke, aansprekende teksten en fictiefragmenten die passen bij de interesses en het niveau van jouw leerlingen. De opdrachten daarbij stimuleren en verdiepen het leesplezier.

Nieuw Nederlands Junior Lezen put de leesfragmenten uit klassiekers en actuele kinderboeken. Daarnaast bevat de methode de nodige leestips. Zo vergroot ook jij als leraar je kennis van het kinderboekenaanbod. En dat helpt je weer om voor elk kind een passend en aansprekend boek te vinden – hét geheim voor succesvolle leespromotie.

Een ander geheim is om leerlingen in te zetten als leesbevorderaars. Laat ze vertellen over een kinderboek dat ze mooi, ontroerend, spannend of grappig vinden. Geheid dat menig klasgenoot zin krijgt om dat boek ook te gaan lezen. Een leuke manier om dat te doen, is met leesvlaggetjes. Ter ere van de Kinderboekenweek kun je deze gratis downloaden. Op deze vlaggetjes kunnen leerlingen hun leeservaring schrijven. Samen vormen ze een mooie boekenslinger in de klas, die gedurende het jaar verder en verder groeit. Zo laat je zien dat jouw klas en school de vlag uitsteekt voor kinderboeken: bij ons thuis wordt gelezen!

lezen kinderboekenweek