Gepubliceerd op 17 november 2022
Leestijd 10 min.

Het is weer bijna tijd voor de leukste periode van het jaar voor kinderen: Sinterklaas. Passend bij deze tijd hebben we, samen met Eveline Kaleveld, een leuke activiteit voor in de klas voor je op papier gezet. Spiegelen met Sinterklaas!

Eveline Kaleveld: “Ik vind dit echt een hele toffe oefening voor kleuters! Ze moeten ten eerste goed kijken hoe het figuur eruit ziet, dan moeten ze kijken hoe ze precies gaan spiegelen. Welk cijfers zorgt voor welke kleur? En hoe krijg je dan het juiste figuur? Een echte uitdaging voor pientere kleuters! Wat ik verder wel zie is dat de kleuters het leuk vinden om ermee te werken. Ze beleven er echt plezier aan. En natuurlijk is het super wanneer het je gelukt is om het figuur goed te spiegelen!

spiegelen met sinterklaas_2

Hoe werkt Spiegelen met Sinterklaas?

  1. Download de gratis Apple app Numbers. Deze app bied je de mogelijkheid om te starten met spiegelen.
  2. Download je de bestanden om met het pixeltekenen aan de slag te gaan. Je kunt ze gewoon in Numbers openen als je ze gedowload hebt.
  3. Wanneer je graag een origineel wilt hebben zul je het numbers bestand eerst moeten dupliceren voor een kleuter ermee aan het werk kan.
  4. Daarna werkt het eigenlijk eenvoudig. Je opent het bestand. En kijkt naar het figuur.  Het figuur moet precies gespiegeld worden. Als je op een vakje gaat staat opent er een uitklapmenu. Hierin staat cijfers. Deze cijfers corresponderen met kleuren. Deze staan ook in het scherm. Elk vakje moet je zelf een kleur geven door middel van de cijfers. Als je alle vakjes hebt ingekleurd moet je controleren of je het goed hebt gedaan. Eventuele foutjes kun je corrigeren door ze bijvoorbeeld weer op geen te zetten in het uitklapmenu. Of juist in het uitklapmenu meteen te kiezen voor de juiste kleur.

Wanneer je wilt dat elk kind een eigen spiegel bestandje kan maken dan zul je het origineel moeten dupliceren. Dit doe je door het origineel te selecteren en dan kun je het dupliceren!

 

spiegelen met sinterklaas_3

Spiegelen met Sinterklaas werkt dus het best met een iPad. Maar uiteraard kun je dit ook zonder iPad doen. Bijvoorbeeld met de houten patroonballen, waarbij kinderen hun eigen (sinterklaas)ontwerpen en -patronen kunnen maken.