Gepubliceerd op 4 april 2025
Leestijd 5 min.

Kinderen verwonderen zich elke dag. Zeker wanneer je ze meeneemt naar het bos of park. Tussen de bomen, takken, bladeren en beestjes komt hun fantasie tot leven. Buiten zijn is niet alleen gezond, het prikkelt ook de creativiteit én nieuwsgierigheid. Maar hoe kun je die natuurlijke speelmomenten bewust inzetten in je dagelijkse praktijk? En wat als je met je groep midden in de stad zit?

Knutselen met natuurlijke materialen

De natuur zit vol schatten die perfect zijn om mee te knutselen. Denk aan dennenappels, takjes, bladeren, kastanjes of stenen. Door deze materialen te verzamelen tijdens een wandeling in het bos of park, geef je kinderen de kans om zelf te ontdekken, te voelen en te verzamelen. Laat ze bijvoorbeeld een eigen herfstdiertje maken van een dennenappel en bladeren. Of een fantasiefiguur bouwen met takjes en klei. Het mooie is: je hebt er geen dure materialen voor nodig. De natuur geeft je wat je nodig hebt.

En in de stad? Ga op ontdekking in je eigen buurt

Zit jouw school of kinderopvang in een stedelijke omgeving? Geen probleem. Ook daar valt genoeg te ontdekken. Met een frisse blik zie je dat zelfs stoepen, geveltuinen en kleine parkjes vol leven zitten. Laat kinderen:

  • Tegelwippen: Kijk of er een tegel uit de grond mag en plant daar zaadjes of bloemen. Zo leren kinderen spelenderwijs over natuur en groei.

  • Beestjes zoeken: Onder een losse stoeptegel, tussen struikjes of rondom een boom zie je al snel mieren, slakken of pissebedden.

  • Natuurlijke materialen gebruiken: Zijn er weinig bladeren of takken te vinden? Geen zorgen. Gebruik dan stencils van bladeren, bloemen of takjes. Zo kun je toch aan de slag met natuurlijke vormen in kunst en knutselwerkjes.

Maak het een avontuur

Of je nu in een bos bent of op een schoolplein, maak er samen met kinderen een ontdekkingstocht van. Geef ze een speurkaart mee: “Vind iets dat prikt, iets dat zacht is, iets dat je kunt gebruiken om mee te knutselen.” Dit prikkelt hun zintuigen en stimuleert zelfstandig onderzoek.