Als pedagogisch medewerker of leerkracht in het basisonderwijs wil je kinderen niet alleen kennis bijbrengen, maar ze ook aanmoedigen om nieuwsgierig te zijn en zelf op ontdekkingstocht te gaan. Een geweldige manier om dit te doen, is door te experimenteren met elementen die de wereld om ons heen vormen, zoals water en lucht. Deze twee stoffen bieden eindeloze mogelijkheden voor leerzame en leuke proefjes die de nieuwsgierigheid van kinderen prikkelen en hun wetenschappelijke denkvermogen ontwikkelen.
In deze blog delen we 5 simpele proefjes die je kunt uitvoeren met kinderen in de groep. Ze zijn makkelijk te organiseren, vereisen weinig materialen en zijn een fantastische manier om basisprincipes van de natuurkunde en chemie te ontdekken.
Wat heb je nodig?
Hoe werkt het? Vul de bekers met water en voeg een paar druppels van verschillende kleuren voedselkleurstof toe. Laat de kinderen zien hoe de kleuren in het water mengen. Ze kunnen experimenteren door de kleuren te combineren in de bekers en vervolgens het mengsel op een vel papier druppelen om nieuwe kleuren te creëren.
Wat leren de kinderen? Dit proefje helpt kleuters te ontdekken hoe kleuren zich kunnen mengen, wat hen een eerste kennismaking met kleurtheorie biedt. Ze zien ook hoe water de kleur opneemt en verspreidt.
Wat heb je nodig?
Hoe werkt het? Maak een zeepoplossing door een beetje afwasmiddel in een bakje water te doen. Laat de kinderen met het rietje of een bellenblaasstok bellen blazen. Ze kunnen proberen zo groot mogelijke bellen te maken, of zelfs proberen verschillende vormen van bellen te blazen.
Wat leren de kinderen? Dit eenvoudige proefje laat kinderen zien hoe lucht in actie is. Ze ontdekken dat lucht zich in een bubbel kan vastzetten en hoe de zeep helpt om lucht in een bolvorm te houden.
Wat heb je nodig?
Hoe werkt het? Leg een ballon op de mond van een fles en plaats de fles in een bakje met warm water. Terwijl de fles opwarmt, zal de lucht in de fles uitzetten en de ballon zal opblazen. De kinderen kunnen zien hoe de lucht reageert op de warmte en de ballon zich vult.
Wat leren de kinderen? Dit proefje helpt kleuters te begrijpen hoe lucht reageert op temperatuur en hoe warmte lucht kan uitbreiden, wat een eerste kennismaking is met thermische uitzetting.
Wat heb je nodig?
Hoe werkt het? Laat de kinderen een paar druppels water op het blad laten vallen en kijken wat er gebeurt. Ze kunnen zien dat de druppels niet meteen in het blad worden opgenomen, maar dat het water over het oppervlak rolt.
Wat leren de kinderen? Ze ontdekken dat sommige oppervlakken water afstoten en dat water zich als druppels over een oppervlak kan bewegen. Dit helpt ze begrijpen hoe water zich gedraagt op verschillende materialen.
Wat heb je nodig?
Hoe werkt het? Vul het glas met water en plaats het karton op de bovenkant van het glas. Houd het karton stevig vast en draai het glas voorzichtig ondersteboven. Wat gebeurt er? Het karton blijft op zijn plaats, zonder dat het water eruit valt. Dit komt door de druk die de lucht uitoefent op het karton. De druk van de lucht houdt het water in het glas.
Wat leren de kinderen? Dit proefje maakt de kinderen bewust van de kracht van lucht en hoe luchtdruk werkt. Het laat ze zien hoe de luchtdruk sterker kan zijn dan de zwaartekracht, waardoor het water in het glas blijft zitten.
Deze simpele proefjes kunnen wonderen doen voor de nieuwsgierigheid van kinderen. Ze leren niet alleen over water en lucht, maar ontwikkelen ook wetenschappelijke vaardigheden zoals hypothesevorming, observeren en testen. Bovendien is het een leuke manier om teamwork en samenwerking aan te moedigen, omdat kinderen vaak samen experimenteren en tot nieuwe ontdekkingen komen.