Hoe tof zou het zijn als je in de groep niet alleen lesgeeft, maar samen met de kinderen een echte speurtocht naar wetenschap en techniek organiseert? Met een knikkerbaan haal je een superleuk project in huis waar de kinderen spelenderwijs ontdekken hoe natuurkunde werkt. In deze blog lees je hoe je zo’n knikkerbaan opzet en welke voordelen dit oplevert voor jouw lessen.
We weten allemaal dat abstracte begrippen vaak moeilijk te vatten zijn voor de kleintjes. Hoe maak je zaken als zwaartekracht en energie begrijpelijk én leuk? En hoe zorg je ervoor dat de kinderen actief meedoen in plaats van alleen maar te luisteren?
Met een knikkerbaan breng je theorie direct in de praktijk. Zo leer je de kinderen op een speelse manier belangrijke concepten. Hier lees je hoe je aan de slag kunt:
Praktische tips voor het maken van een knikkerbaan
Het bouwen van een knikkerbaan biedt allerlei voordelen:
Een knikkerbaan bouwen is meer dan een leuk knutselproject: het is een dynamische manier om de kinderen kennis te laten maken met wetenschap en techniek, en om hen te laten samenwerken en creatief denken. Klaar om deze uitdaging in jouw klas aan te gaan?
Probeer het zelf en ontdek hoe veel plezier en leermomenten één knikkerbaan kan opleveren!
Stap 1. Vraag of de leerlingen knikkerbanen of doolhoven kennen. Hoe zien die eruit? En hoe werken die?
Stap 2. Verdeel de klas in groepjes en geef elk groepje een tekenpapier, potlood en gum. Elk groepje bedenkt en tekent een knikkerbaan.
Stap 3. De kinderen kleien samen hun ontwerp. Laat ze tussendoor de knikkerbaan testen. Werkt het goed? Hoe kunnen ze hun ontwerp verbeteren?
Stap 4. Wanneer de leerlingen hun knikkerbaan af hebben, bak de onderdelen af of laat het aan de lucht drogen. Laat elk groepje hun knikkerbaan presenteren. Waar liepen ze tegen aan? Hoe hebben ze dat opgelost?
Bekijk alle materialen en ideeën binnen dit onderwerp