Gepubliceerd op 7 december 2022
Leestijd 10 min.

Je wist vast wel dat rijmen belangrijk is voor de taalontwikkeling van kinderen. En wist je ook dat het gebruik van digitale middelen, zoals interactieve video’s, hier goed bij kan helpen? Wil je weten waarom dit zo is, en hoe Piramide Digitaal is gekomen tot de lancering van gloednieuwe rijmvideo’s? Lees dan snel verder in dit blog!

Grip op taal met rijmen

In de eerste boekjes voor de allerkleinsten kom je ze al tegen: rijmpjes! Rijmen is namelijk een belangrijke taalvaardigheid om te ontwikkelen voor jonge kinderen. Via rijm leren kinderen over klanken, letters en woorden. Het kind leert klanken herkennen en woorden begrijpen. Daarnaast is het goed voor het zelfvertrouwen als kinderen ontdekken dat ze de juiste rijmwoorden in een versje kunnen plaatsen. Ze krijgen ‘grip’ op taal.

Foto’s als visuele ondersteuning

Piramide werkt altijd van concreet naar abstract. Daarom maak je in Piramide veel gebruik van foto’s, afbeeldingen uit de echte wereld. Deze afbeeldingen zijn belangrijk in de taalontwikkeling, om de relatie te leggen tussen de afbeelding en het (nieuwe) woord. Wanneer de pedagogisch medewerker, leerkracht of ouder de connectie blijft aanwijzen tussen afbeeldingen en de gelezen tekst, zal een kind op den duur dit verband ook kunnen leggen. Al vanaf 7 maanden oud kan het kind woorden herkennen binnen alle klanken die het hoort, zelfs als het kind de betekenis ervan nog niet eens kent!

Piramide Digitaal lanceert interactieve rijmvideo’s!

Piramide Digitaal blijft zich constant vernieuwen en doorontwikkelen. Naast het al bestaande brede aanbod van taalactiviteiten, zijn er onlangs nieuwe, aansprekende en interactieve foto-rijmvideo’s toegevoegd aan de Piramide-app.

In de app kun je per project passende (taal)activiteiten selecteren en aanbieden. Een vaste activiteit in ieder project is de ontdekplaat. De kinderen kunnen de ontdekplaat door middel van een digitaal vergrootglaasje goed bekijken. Ze kunnen er knoppen ontdekken die media afspelen. Deze media bestaan uit afbeeldingen, spraakopnames, spelletjes en recent dus ook uit rijmvideo’s.

Voor de peuters en kleuters is er in ieder project een rijmvideo geplaatst. Ze zijn te vinden bij Bonno, het vriendje van Pippa. In ieder project komen de rijmvideo’s terug in de projectstappen Oriënteren, Demonstreren, Verbreden en Verdiepen.

Benieuwd naar de ontdekplaten? Bekijk de video!

ontdekplaten

Hoe werken de interactieve rijmvideo’s?

De video’s bestaan uit drie delen:

  1. Het eerste gedeelte bevat het versje op rijm met foto’s en tekst. Onderaan in beeld is de tekst te zien waarbij de rijmwoorden rood zijn gekleurd. Terwijl het versje klinkt, is er bij elke zin een bijpassende foto zichtbaar. Dit ondersteunt onder meer oriëntatie op geschreven taal en het alfabetisch principe.
  2. Bij het tweede gedeelte is de tekst veranderd in karaoke met weglatingen. De rijm klinkt en als het tweede rijmwoord bijna uitgesproken moet worden, is er een stilte. De kinderen krijgen daar de tijd het juiste woord uit te spreken, wat leidt tot interactie. Vervolgens spreekt de video het rijmwoord alsnog uit, en krijgen de kinderen feedback.
  3. Het laatste gedeelte heeft een vergelijking van alleen de rijmwoorden. De rijmwoorden worden los uitgesproken met de bijbehorende foto ernaast. Tussen ieder van deze drie delen is een rustmoment ingebouwd in de vorm van een korte animatie van het windmolentje van Piramide Digitaal.

Herhalen, herhalen, herhalen!

Jonge kinderen zijn dol op herhaling. Hoe vaker hoe beter! Want: herhaling bepaalt het succes. Hoe magisch is het om te ontdekken dat je de rijmwoorden, of zelfs het hele versje, uit je hoofd kunt opzeggen! Dit geeft vertrouwen. Herhaling maakt ook dat kinderen hun kennis associëren met het echte leven, en het ook gaan toepassen. Herhalen, herhalen, herhalen dus! Heb jij ook al zo’n zin om de rijmvideo’s te bekijken en in te zetten in je groep? Kijk in de Ontdekplaten in de app Piramide Digitaal.

 

Ben je benieuwd naar wat Piramide jou en de kinderen in jouw groep kan bieden?

Volg dan het gratis webinar Maak kennis met Piramide.

Meld je aan voor het webinar

Ook interessant voor jou