Gepubliceerd op 26 oktober 2023
Leestijd 5 min.

Het is misschien wel één van de meest populaire gymlessen van het jaar: pietengym!

Peuters en kleuters dromen ervan hoe het is om net als Piet over de daken te klauteren en pakjes in schoorstenen te laten vallen. Een pietengymles vol leuke pietenspelletjes mag daarom niet ontbreken tijdens de sinterklaastijd. Speel enkele spelletjes met de hele groep, of verdeel de kinderen en laat meerdere pietengymactiviteiten aan bod komen in een rouleersysteem.

Wat je ook doet: met deze makkelijk uit te voeren pietengymideeën zit je goed!

1.      Daken klauteren

Maak daken van verschillende hoogte met bijvoorbeeld kastdelen en grote zachte speelblokken. Zet ze achter elkaar op de grond, zodat er een rijtje daken ontstaat waar de Pietjes overheen kunnen klimmen en klauteren terwijl ze een cadeautje meenemen. Laat het laatste dak uitkomen op het schuine klimrek, waar de kinderen boven aangekomen het cadeautje in een mand laten vallen.

2.      Kruipen door de schoorsteen

Zet twee banken naast elkaar en laat er een pas ruimte tussen. Leg een stevige mat over de banken heen, zodat er een kruipgangetje ontstaat. De Pietjes pakken een cadeautje en tijgeren daarmee door de schoorsteen naar de andere kant, waar ze het cadeautje in een andere schoorsteen (mand) stoppen. Lukt het om het cadeautje de grond niet te laten raken?

3.      Pepernotenrace

Geef de kinderen een lepel met pepernoten en laat ze hiermee over een uitdagend parcours lopen zonder dat de pepernoten vallen. Denk aan lopen over een schuine bank, stappen over stokken en kruipen door een hoepel.

4.      Zoek de wortel

Het paard van Sinterklaas moet ook hard werken op het dak en heeft wel een lekker hapje verdiend. Verstop wortels voor Ozosnel door de speelzaal of speelruimte en laat de kinderen ze zoeken. Zet intussen een vrolijk sinterklaasmuziekje op. Zijn alle wortels gevonden voordat het liedje afgelopen is?

5.      Dakgymnastiek

Leg een lange mat of meerdere kleine matjes op de grond. Hierop oefenen de Pieten eenvoudige kunstjes die ze op de daken nodig hebben, zoals koprollen, radslagen, op handen en voeten lopen en de handstand.

6.      Cadeautjes werpen

Zet een grote bak met cadeautjes (pittenzakken) klaar. Wat verderop staan de schoorstenen waar de cadeautjes van een afstandje ingegooid moeten worden. Het gaat van makkelijk naar moeilijk: het begint met een groot kastdeel en eindigt met een doos of emmer.

7.      Pietjes mag ik overvaren?

Alle kinderen zingen het liedje ‘Pietjes mag ik overvaren, ja of nee?’ De kinderen die de tikkers zijn, hebben een pietenmuts op en bepalen hoe de kinderen aan de overkant moeten komen; kruipend, achteruitlopend, huppelend? De pietenmutsen wisselen van eigenaar als er nieuwe tikkers komen.

8.      Zwieren en zwaaien voor sterke pietenarmen

Hang een rek of ladder tussen een hoge gymkast en het wandrek. De kinderen hangen eronder en zwaaien van sport naar sport. Sterke pietenspierballen gegarandeerd!

9.      Knotshockey met pakjes

Pieten moeten ook behendig en rustig zijn, als het nodig is. Zet met pionnen een eenvoudig parcours klaar. Ieder kind pakt een knotshockeystick en een pakje. Met de stick aan de grond schuiven de kinderen het pakje door het parcours, zonder de pionnen te raken.

10.      Glijden naar het pietendiploma

Het werk is gedaan! Om de beurt, zittend op een jute zak, glijden alle Pieten van het dak (een glijbaan) af. Onderaan het dak vindt iedere Piet een welverdiend pietendiploma.