Gepubliceerd op 1 april 2021
Leestijd 10 min.

In september 2020 is er een nieuwe lichting begonnen met de Nationale opleiding Digitale Geletterdheid Expert. Wij vroegen een deelnemer hoe zij de opleiding ervaart en wat het haar school bracht.

De ervaring van Elsemieke

Elsemieke is lerares van groep 1 & 2 op een basisschool. Naast haar taken als lerares, is zij verantwoordelijk voor de ICT werkzaamheden op haar school. Vanwege haar rol als ICT-coördinator heeft zij zich, in samenspraak met haar school, ingeschreven voor de post-HBO opleiding Digitale Geletterdheid Expert.

Welke rol had Digitale Geletterdheid bij jou op school voor het volgen van de opleiding?

“Er waren verschillende digitale middelen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld een digibord in elke klas en verschillende digitale devices. Digitale Geletterdheid en ICT waren nog niet echt meegenomen in het schoolplan.

Onder de leerkrachten was veel verdeeldheid. Sommige leerkrachten vonden het spannend om met Digitale Geletterdheid aan de slag te gaan en bleven hierdoor een beetje achter.

De leerlingen waren van zichzelf al redelijk online vaardig, voortgevloeid uit nieuwsgierigheid. De school hield zich nog niet actief bezig met voorlichting over mediawijsheid of sturing bij het gebruik van digitale middelen.”

Waarom vind je Digitale Geletterdheid belangrijk?

“Ik denk dat alle kinderen met Digitale Geletterdheid te maken krijgen, ook later in hun werk. De beroepen van de toekomst zullen heel anders zijn dan nu. Daar wil ik onze leerlingen zo goed mogelijk op voorbereiden.

Verder denk ik dat het goed is om een stukje bewustwording mee te geven aan leerlingen. Zodat ze bijvoorbeeld begrijpen dat als je iets intypt op internet, dat het dan niet zomaar weggaat. Door ze een stappenplan en handvatten mee te geven, kunnen ze hier beter mee omgaan.”

Wat was jouw reden om je op te geven voor onze opleiding?

“Ik vind dat er bij ons op school een gerichte aanpak nodig is voor Digitale Geletterdheid en ICT. Ik miste handvatten om dit van de grond te krijgen. De opleiding Digitale Geletterdheid expert heeft me hier enorm bij geholpen.”

Wat voor veranderingen merk je binnen je school nu je de opleiding Digitale Geletterdheid Expert volgt?

“Ik merk dat het hele team meer betrokken is bij mijn ICT werkzaamheden. Dankzij de opdrachten die bij de opleiding horen, kan ik ze ook goed betrekken bij de veranderingen.

Verder merk ik dat het MT en de directie goed de noodzaak zien van het samen opstellen van een visie rondom Digitale Geletterdheid. Hierdoor hoef ik dit niet helemaal alleen op te pakken.”

Hoe ervaar je de opleiding zelf?

“Ik vind de lesdagen heel prettig. Deze bevatten veel inspiratie en handvatten in de vorm van concrete opdrachten. Verder vind ik het fijn dat ik de opdrachten kan toepassen op mijn eigen school. Hierdoor kun je direct aan de slag met de theorie die je tijdens een lesdag leert en blijft de opleiding lekker praktisch.”

Waarom zou jij anderen aanraden deze opleiding te volgen?

“Ik raad anderen aan de opleiding te volgen om Digitale Geletterdheid meer op de agenda te krijgen binnen je school. Vooral als je gerichte handvatten wilt krijgen om binnen jouw school met Digitale Geletterdheid aan de slag te gaan. En natuurlijk een stukje inspiratie.”

Wil je meer weten over de opleiding?

Ben je benieuwd of deze opleiding ook geschikt is voor jou en je school? Marvin Reuvers, adviseur Digitale Geletterdheid en opleidingscoördinator, denkt graag met je mee!

Meer weten over de opleiding Digitale Geletterdheid Expert?

Lees meer over de opleiding Digitale Geletterdheid Expert