Gepubliceerd op 15 januari 2020
Leestijd 10 min.

In groep 2 krijgen kinderen interesse in de letters die ze om zich heen zien. Een mooi moment om ook de 26 lettervormen op een speelse manier aan te bieden in de groep. Hoe doe je dat?

Maak letters in allerlei soorten en formaten

Maak letters van koekjesdeeg… dan kun je ze bakken en lekker opeten. Maak ze van zoutdeeg… dan kun je ze mooi schilderen en ophangen.

Als alle letters aan bod zijn gekomen en heel vrij en speels gemaakt zijn, is het moment gekomen om ze ook eens in klei te maken. De kleiletters maak je niet zomaar, maar aan de hand van een voorbeeld. Rangschik de kleiletters onder een afbeelding van de letter. We maken kleirolletjes, een dunne worst van klei, om de letters mooi te kunnen vormen. Laat de kinderen zelf ontdekken of hun letters overeenkomen met het voorbeeld én eventueel zelf corrigeren.

De volgorde van het alfabet is nog niet aan de orde, wel het precies namaken naar vorm. Pas in groep 3 is het zinvol de letters ook zonder voorbeeld in de juiste alfabetische volgorde te leggen.

Als de vorm van de letters goed verkend is, leren we de kinderen de naam en de klank van de letters.

  • de naam van de letters – hoe we de letter uitspreken in het alfabet als Aa, Bee, Cee, enzovoort, met de Y als Ypsilon
  • de klank van de letter – hoe we de letter uitspreken in een woord

Spellen is achtereenvolgens de alfabetnamen van de letters van het woord noemen. Herhaald spellen maakt kinderen bewust.

De Letterkennis en de Letterweetjes in dit artikel komen uit het boek “26 letters en dan…”, van Magda Jacobs, Gerda Witte Kuijs en Petri Duysters.

Koop het boek

Maak kennis met Magda

Spelend leren, lerend spelen: het komt op school nog wel eens in het gedrang. Magda Jacobs heeft meer dan dertig jaar spelontwikkelervaring en wijs geworden door theorie én praktijk weet ze wat spel kan doen voor de ontwikkeling van kinderen. Maak kennis met Magda >

Mail van Lotje

Verken Lotjes Wereld. Meld je aan voor de nieuwsbrief Mail van Lotje en ontvang meer tips voor lesvoorbereiding, informatie over nieuwe artikelen en contextinspiratie voor het jonge kind gratis in je mailbox!

Ja, ik wil Mail van Lotje