Gepubliceerd op 01 juli 2021 Leestijd 5 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 01 juli 2021 Leestijd 5 min.

Slim aan de slag

Spelenderwijs het alfabet leren

Jonge kinderen krijgen steeds meer interesse in letters die ze om zich heen tegenkomen. Een mooi moment om de kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de letters van het alfabet.

Het leren van letters bij de kleuters

Officieel leren kinderen in groep 3 letters herkennen en woordjes lezen. Wanneer je merkt dat kleuters nieuwsgierig zijn naar letters kun je de 26 lettervormen op een speelse manier aanbieden.

Heeft een peuter nog geen belangstelling in woorden en letters? Leg het leren van het alfabet dan niet bij hem/haar op. Het is belangrijk dat het initiatief om te leren en schrijven bij de kleuter zelf ligt. De kleuter komt er vanzelf mee in aanraking waardoor de interesse wordt gewekt.

Met deze activiteiten maken de kinderen spelenderwijs kennis met letters en het alfabet.

Versier letters

alfabet lettersLeer het alfabet op een creatieve manier. Met deze letters van maar liefst 23 cm hoog, kunnen jonge kinderen de letters met verschillende materialen versieren.

 

 

Versier letters

Woordjes lopen

De speelmatten “Woordjes lopen” combineert actie en leren in een vrolijk en leuk spel. Spelenderwijs leren kinderen letters, klanken en woorden.

Kinderen lopen over de mat en zetten hun voet(en) op een medeklinker/klinker of lopen van de ene naar de andere letter om een woord te maken. Hun hele lijf wordt ingezet om letters en/of woorden te oefenen, te herhalen of te bedenken.

Woordjes lopen

Er zijn 3 matten beschikbaar:

  • korte en lange klanken
  • tweetekenklanken
  • alle klanken

PlayMais met letterkaarten

PlayMais lettersBeplak de letterkaarten met PlayMais Mozaïek. Je hebt hier geen lijm voor nodig, alleen een beetje water.

Leer het alfabet met PlayMais

Beeld letters uit

BeweegkaartenMet de beweegkaarten alfabet gaan kinderen actief aan de slag met het ontwikkelen van lettervaardigheden. Beweeg, stretch en draai zodat je een letter uit het alfabet namaakt met je lichaam. Een leuke actieve manier om het alfabet te leren.

Kom in beweging en leer de letters van het alfabet

Maak een ketting met letterkralen

LetterkralenHerkennen kinderen de letters van hun eigen naam? Laat ze dan een ketting maken met letterkralen. Een leuke bezigheid om ook de fijne motoriek te oefenen én handig voor de leerkracht als hij/zij de namen nog niet kan onthouden.

Maak mooie naamkettingen met letterkralen

Het A-Z spel

Met de letters van hun naam zijn kinderen al bekend. Maar als ze die letters herkennen als beginletter van een ander voorwerp, is dat een inzicht waar ze graag mee aan de slag gaan. Zo ontdekken ze voor het eerst dat letters ook iets kunnen betekenen en dat is heel spannend.

 

A-Z Spel

Video A-Z Spel

Ontdek alle letters en voorwerpen die met deze letter beginnen

Bouwen met letters

biobuddi lettersDoor te bouwen met ‘BiOBUDDi Letters Leren Kennen’ leren peuters en kleuters de hoofdletters van het alfabet. Ze leren letters herkennen en benoemen door torens met de blokken te bouwen of de letters op volgorde van het alfabet te plaatsen op de bouwplaat.

Wie bouwt de mooiste lettertoren?

Rompompom lettermemo

lettermemoSpelenderwijs alle letters van het alfabet leren, hoe leuk is dat? Draai een voor een de memokaartjes om en zoek de juiste letters (of plaatjes) bij elkaar. Om samen of alleen te spelen.

 

Welke woorden ken jij met deze letters?

Les Go – Letters in vormen en maten

Deze lessenserie van Les Go bestaat uit 3 lessen én het boek ‘Letters in vormen en maten’ voor kinderen van 3 t/m 8 jaar. Kinderen maken kennis met de verschillende verschijningsvormen van letters. Ze gaan letters maken met hun eigen lijf, maken een toffe letterspeurtocht en gaan aan de slag met de verschillende verschijningsvormen van letters.

Lees meer over Les Go – Letters in vormen en maten >

Ontdek de lessenserie over letters

Woord aan boord

In dit spel ontdekken kinderen woordbeelden en maken ze op speelse wijze kennis met woordjes.

In een bootje zit een visser met een vislijn. Helaas vangt hij eerst een heleboel woordjes tot de vis uiteindelijk toehapt. De woordjes die de visser vangt, vind je op de ‘woord & beeldkaart’.
Als de visser een bal opvist, dan kijk je op je ‘woord & beeldkaart’ bij de afbeelding van de bal welk woord erbij staat. Zoek dat woord tussen de andere woorden op de kaartjes. Heb je het woord gevonden? Leg dan het kaartje aan en ontdek wat de visser vervolgens vangt. Zoek ook dat woordje op je ‘woord & beeldkaart’ en leg aan. Ga zo door tot de vis bijt.

Woord aan boord

 

Maak op een speelse wijze kennis met woordjes

Alfabet boek

Alfabet boekAlle letters van het alfabet en oneindig veel mogelijkheden met deze letters vind je in dit boek. Het boek bevat prachtige tekeningen met dingen, dieren, planten, kleuren, etc. die alleen maar met die ene letter beginnen.

De K in dit boek is niet alleen van kerst, maar ook van kalkoen, koor, klimmen en nog veel meer. Zoek samen met de kinderen naar woorden in de tekeningen.

Ontdek de oneindig veel mogelijkheden met letters