Leestijd 5 min.

Er is zoveel mooie natuur in de wereld, waar mooie dieren leven. Helaas zijn en worden veel natuurgebieden en de dieren die daar leven bedreigd. Met deze activiteiten leren de kinderen meer over de natuur en landschappen.

Over de natuur en landschappen

Meestal wordt landschap geassocieerd met de natuur. Dan gaat het vaak om het landschap dat de natuur heeft gevormd en waar mensen geen hand in hebben gehad. Toch moeten we ons realiseren dat bijna altijd mensen invloed hebben op het landschap. De mens bewerkt en past het landschap aan. Helaas gebeurt dit niet altijd op de juiste wijze, waardoor het landschap beschadigd wordt. De gevolgen hiervan zijn enorm! Een voorbeeld hiervan is ontbossing. Grote bosgebieden worden gekapt en dieren verliezen hun huis en leefomgeving.

Wist je dat?

  • Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde verdwenen zijn?
  • Er maar ongeveer 1600 panda’s ter wereld zijn?
  • De grootste vijand van een tijger de mens is?

Leer de kinderen meer over de natuur en landschappen met de volgende activiteiten.

Ontdek het leven van dieren in bedreigde gebieden

Met Rolf Puzzels poolgebieden en moerasgebieden komen dieren als ijsberen en toekans tot leven. Na het maken van de puzzel gebruik je de app Rolf AR landschappen om dieren tot leven te laten komen in hun eigen leefomgeving.

Rolf puzzel moerasgebieden

Ontdek de puzzel moerasgebieden

Bestel de Rolf puzzels poolgebieden en moerasgebieden in de webshop

Bestel puzzels

Zet Rolf puzzels landschappen in bij de digihoek Piramide

In de digihoek mogen deze puzzels niet missen. Ze kunnen bij uitstek goed ingezet worden tijdens de Piramideprojecten Kunst, Lente, Zomertijd, Herfst en Eten & drinken.

In lijn van de projectstappen van Piramide (van concreet naar abstract) laat je eerst het filmpje zien door met een tablet de puzzel te scannen. In het filmpje zien de kinderen het dier in het wild.

Daarna mogen ze de puzzel maken. De weergave van de realiteit in een tweedimensionaal getekend beeld; een representatie van de werkelijkheid. En tot slot mogen de kinderen, als de puzzel af is, nogmaals scannen en de filmpjes bekijken van de echte dieren. Je ziet ze genieten!

Ontdek ook de andere puzzels over de natuur, landschappen en dieren:

 

Puzzel oceaan
Puzzelserie landschappen – koraalzee

Maak kennis met bijzondere leefgebieden

In de boekenserie ‘Bijzondere Habitats’ maak je kennis met de leefgebieden van dieren en planten. Kinderen lezen over het klimaat in het leefgebied, de dieren en planten die er leven, wat mensen in het leefgebied doen en hoe je deze bijzondere ‘habitat’ kunt beschermen. De serie bestaat uit 6 delen: Rivieren en meren, Tropische regenwouden, Woestijnen, Oceanen, Grasvlakten, Poolgebieden.

boekenserie habitats

Ontdek de bijzondere habitats

Bestel boekenserie Bijzondere Habitats

Maak een collage

De kinderen gaan aan de slag met het visualiseren van een landschap. Gebruik hiervoor oude tijdschriften en stukken gekleurd of designpapier. Houd rekening met de natuur en probeer zoveel mogelijk te recyclen. Laat de kinderen eerst het werk van Eileen Downes zien voor inspiratie.

Bron: http://afaithfulattempt.blogspot.com/2011/05/landscape-collage.html/

 

Wat heb je nodig:

Wil je meer inspiratie over recyclen en aandacht voor het milieu? Lees dan de blog Les ideeën voor Wereldmilieu dag.

Maak een 3D collage

Met kokers knutsel je dieren en landschappen. Maak bijvoorbeeld een bamboebos en knutsel panda’s met kokers.

Panda van wcrolletjes
Bron: https://www.ladylemonade.nl/wc-rol-dieren-rolletjes-knutselen/

 

Wat heb je nodig: