Gepubliceerd op 20 april 2021
Leestijd 5 min.

Nu kleuters weer naar school mogen, kunnen ze weer lekker spelen en ravotten met hun vriendjes. Misschien hebben ze op dit moment wat extra behoefte aan de dingen die ze gemist hebben. Laat ze daarom juist nu meer dingen samen ontdekken en laat ze spelen met educatief ontwikkelingsmateriaal. Plezier maken en een fijne speel-leeromgeving is erg belangrijk voor het jonge kind!

We gaan verder waar de kinderen nu staan

Juf Ilona vertelt dat na een periode waarin de kinderen thuis les hebben gekregen, we gewoon verder gaan waar het kind nu staat. “In de periode waarin de kinderen thuis waren, legden we ons vooral toe op minimumdoelen. Nu kijken we waar de kleuters extra behoefte aan hebben en hebben we daar extra aandacht voor. We verrijken hierbij ons aanbod met extra veel samen spelen en ontdekken. Want dat is wat ze gemist hebben. Vooral lekker met andere kinderen spelen.

Vooral het educatieve programma Piramide waar we mee werken sluit hierbij goed aan. We hebben de volgorde van de 12 projecten (thema’s) die in de makkelijke en handige jaarplanner zitten, wat gewisseld. Zo beginnen we nu met het project ‘Lente’. Perfect voor deze tijd. In dit thema komen allerlei vrolijke activiteiten aan bod. Zo komen de kinderen steeds meer te weten over jonge dieren en het groeien en bloeien van planten. Ze ontdekken ze dat veel lentebloemen uit bloembollen groeien en bouwen ze met wereldspelmateriaal een boerderij met volwassen dieren en hun jongen. Maar ook bouwen ze vogelnestjes na en verstoppen ze eieren. En dit zijn niet de enige vrolijke activiteiten rond dit thema! Dat is het makkelijke van Piramide. Dankzij de makkelijke en praktische jaarplanner die onder meer tal van spelsuggesties, voorspeelstukjes en activiteiten bevat en je zelf kan indelen met welk project je eerst aan de slag gaat, maakt dit het werk erg makkelijk en scheelt mij veel voorbereidingstijd. Daarnaast komen ook alle SLO doelen aan bod.”

Activiteiten om de lente te ontdekken

Samen spelen hebben de kinderen gemist. Laat ze van alles buiten ontdekken, maar ook binnen kunnen de kinderen volop ontdekken. Bijvoorbeeld met het spel Vogeltjes tellen. Ontdek en kijk welke vogeltjes en hoeveel vogeltjes er in elke boom kunnen of speel het spel Lentetuin en kijk wie de meeste vlinders heeft verzameld. Tijdens het spelen wordt ook aan de rekendoelen gewerkt. Ook zijn verschillende puzzels over de lente erg leuk om binnen te doen, zoals de Puzzels zonder eind – voorjaarsdieren en de vierlagenpuzzels van de boom, eend, merel en de zonnebloem. Maar ook de lotto lente-zomer. Tijdens dit spel kan elk kind zijn eigen verhaal vertellen over de herkenbare situaties uit zijn eigen leefomgeving.  Bijvoorbeeld het lammetje. Misschien heeft het kind thuis wel een schaap dat lammetjes heeft gekregen of een vriendje heeft met deze situatie. Zo kunnen de kinderen een verhaal vertellen over een afbeelding, terwijl ondertussen aan de taalontwikkeling wordt gewerkt.

Wat ook een erg leuke activiteit met de kinderen is, is het ontdekken van allerlei materialen met blotevoetenpad. De kinderen gaan op avontuur over allerlei natuurlijke materialen. Door de kinderen samen het parcours te laten bepalen en op de laten zetten, leren ze ook weer samenwerken. Wanneer meerdere kinderen samen het blotevoetenpad gaan verkennen helpen ze en ondersteunen ze elkaar.

Gebruik spelmaterialen en werk tegelijkertijd aan de doelen!

Wil je meer inspiratie?

Lees dan ook de blog over ‘ideeën voor activiteiten met vlinders’ en modderdag.

Verzamel vlinders met het spel Lentetuin.

Bestel Lentetuin in de webshop

Ontdek het educatieve programma Piramide.

Bekijk de website van Piramide