Leestijd 5 min.

Op 29 juni is het ModderDag. Een dag die in het teken staat van modder en vies worden, maar bovenal het bevorderen van natuurbeleving bij kinderen. Welke leuke activiteiten kun je met de kinderen doen?

Natuurlijk kan je deze activiteiten ook op andere zomerse dagen doen.

Nicole Verdonk, Onderwijs Adviseur en Expert Jonge Kind bij de Rolf groep, over spelen met modder:Kinderen spelen graag met modder. Modder kun je kneden, voelen, beetpakken en ruiken. Je kunt er lekker mee kliederen maar ook iets creëren. Modder heeft dus heel veel mogelijkheden. Door het toevoegen van materialen stimuleer je regisserend spel. Regisserend spel is een vorm van verhalend rollenspel met klein materiaal zoals wereldmateriaal, LEGO poppetjes, speelgoed, klein bouwmateriaal en diverse materialen die in het verhaal bruikbaar zijn. Al spelend worden rollen, verhaallijnen en gebeurtenissen bedacht. De kinderen zijn de regisseurs van hun eigen verhalen.

Drie activiteiten met modder

Zoek jij leuke activiteiten voor ModderDag? Nicole heeft er drie voor je op een rij gezet:

Modder maken

Het maken van modder is een activiteit op zich. Wat is eigenlijk “goede” modder? Hoe krijg je de beste modder? Je kan veel verschillende soorten modder maken. Wanneer je zand, klei, aarde, potgrond of aarde uit de tuin met water mengt, krijg je steeds een andere soort modder. Alles ruikt en voelt steeds weer anders!

Spelverhalen met modder

In de tuff tray kunnen kinderen spelen met modder. Door er allerlei andere materialen aan toe te voegen krijg je regisserend spel. Kies een modder soort om in de bak te doen en voeg er allerlei dieren en poppetjes aan toe. Dit zal kinderen stimuleren verhalend te spelen. Ze bedenken hun eigen modder-spelverhaal!

Wat heb je hiervoor nodig:

Tuff Tray

Moddertaarten bakken

Kinderen kunnen hun fantasie volop gebruiken wanneer ze met modder aan de slag gaan. Kunstwerken van modder maken, moddersoep kopen of een lekkere moddertaart bakken. Met de modderspeelset en bakset kunnen kinderen heerlijk spelen. De  materialen die kinderen herkennen uit de echte wereld zorgen ervoor dat de kinderen de handelingen uit de volwassen wereld gaan imiteren. Ze roeren, vullen, koken en bakken.

En als de taart klaar is? Dan moet deze natuurlijk versiert worden! Welke materialen uit de natuur of andere materialen kunnen de kinderen hiervoor gebruiken? Kinderen kunnen alle creativiteit kwijt tijdens deze activiteit.

Wat heb je hiervoor nodig:

Welke activiteit ga jij op ModderDag doen?

Bestel de producten in de webshop.

Bestel de producten in de webshop