Gepubliceerd op 25 januari 2018
Leestijd 2 min.

Werkvormen die gericht zijn op 21st century skills waarin de hoogste vorm van leren terugkomt: kinderen die elkaar dingen leren.

Saskia Maas (voormalig) lead sales bij ThiemeMeulenhoff

Saskia Maas

Wat vind jij het meest bijzondere uit jouw methode Taalverhaal.nu?

Ik word blij van meerdere dingen. Aan de ene kant is het een hele gedegen methode. Stevig en gestructureerd. En aan de andere kant kun je de methode volledig digitaal gebruiken en zitten er mooie coöperatieve werkvormen in. Werkvormen die gericht zijn op 21st century skills waarin de hoogste vorm van leren terugkomt: kinderen die elkaar dingen leren.

Ik vind buitenspellen heel leuk. En nee dat is geen spelfout.

Het is een manier voor kinderen om dat wat ze als leerstof aangeboden krijgen, gezamenlijk in te oefenen. Het zijn spelletjes rondom spelling die ze buiten op de speelplaats kunnen doen.  Vaak met dobbelstenen en stoepkrijt. Lekker bewegen en naar buiten, dat werkt ook heel goed om het wat meer zuurstof te geven.

‘Filosoferen: hoe weet je nou of je droomt?’

Verder vind ik de onderdelen: ‘filosoferen met’ en ‘helder denken’ heel erg leuk. Per jaarlaag hebben we 12 filmpjes gemaakt. Met Bas Haring hebben we het bijvoorbeeld over: hoe weet je nou of je droomt? Leuke en interessante onderwerpen waardoor je op een andere manier met taal bezig bent. We nodigen zo kinderen uit om vrijuit te spreken. Om je gedachten te vormen en de vrije loop te laten. En dat er geen goed en fout is. Dat is een hele andere manier dan bijvoorbeeld een kind een spreekbeurt te laten doen.

Wat inspireert jou?

Een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van kinderen. Dat is mijn grootste drijfveer. Daarom was ik leerkracht en schoolleider en zat ik in het onderwijs. Ik ben niet voor niets uit de klas gegaan. Als schoolleider wilde ik me bezighouden met de ontwikkeling van leerkrachten. Zodat zij enthousiast raken en kinderen helpen om een stapje vooruit te zetten. En nu in deze functie kan ik dat nog steeds. Ik kan meer scholen bereiken. En ik sta ook echt achter onze methode, anders zou ik dit werk niet kunnen doen. Mijn liefde voor het onderwijs zit diep.

Droom of werkelijkheid, Bas Haring in de dierentuin.

filosoferen bas haring

Waar kunnen mensen verder kijken?

Je kunt verder kijken op onze website. De thema’s Filosoferen en Helder denken zijn ook los te verkrijgen. Deze zijn naast iedere methode bruikbaar!

Gratis uitproberen