Gepubliceerd op 28 maart 2022

Hoe is het met de leesmotivatie van de kinderen in jouw klas? Probeer je ze met video’s en spelletjes aan het lezen te krijgen? Een leuke trigger, maar op de lange termijn dragen zulke trucs niet bij aan de leesvaardigheid. Benieuwd hoe je zorgt voor leesmotivatie? Uitgeverij Delubas vertelt hoe zij dit doen met hun leesmethode Atlantis.

Kinderen leren beter lezen wanneer ze tot diep lezen komen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dat is mogelijk door rijke, langere teksten te lezen. Hoe krijg je de kinderen in jouw klas daartoe gemotiveerd, zónder met allerlei trucs op de proppen te hoeven komen? Daarvoor is het essentieel dat ze zelf – intrinsiek – gemotiveerd zijn.

Hoe zorg je ervoor dat kinderen weer met plezier in een boek duiken?

Plezier in lezen is de basis voor leessucces. Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen weer plezier krijgen in lezen? Zet de leesmotivatie centraal! Leesmethode Atlantis van Uitgeverij Delubas werkt vanuit dit principe. Om de intrinsieke motivatie te vergroten richt Atlantis zich op drie pijlers:

  • Autonomie
    Als je iets ‘moet’ lezen, is het direct minder leuk. In Atlantis mogen kinderen vaak zelf bepalen welke tekst ze gaan lezen. Zo volgen ze hun eigen interesses en verdiepen ze zich ondertussen in allerlei verschillenden onderwerpen en tekstsoorten.
  • Competentie
    In elk boek van Atlantis staan teksten op meerdere niveaus. Zo kan elk kind aan de slag met de tekst die het best bij hem of haar past. Gevolg: meer plezier én meer zelfvertrouwen.
  • Relatie
    Atlantis bevat diverse coöperatieve leesvormen, zoals samenlezen en theaterlezen. Ook bij de verwerking worden regelmatig coöperatieve werkvormen ingezet.

3 pijlers leesmethode Atlantis - leesmotivatie

Nieuwsgierig naar deze succesvolle leesmethode? Vraag een gratis magazine of zichtzending aan en ontdek het zelf!

Enthousiast geworden?

Vraag het gratis methodemagazine van Atlantis aan.

Magazine aanvragen

Benieuwd hoe jij het leesplezier én het leessucces van jouw leerlingen kunt vergroten met Atlantis?

Met een zichtzending probeer je de materialen drie maanden gratis uit!

Zichtzending aanvragen