Gepubliceerd op 31 januari 2024
Leestijd 5 min.

Iedereen die met kinderen werkt, weet het: ze barsten van de energie! Die energie moeten ze tussen de schoolse activiteiten door goed kwijt kunnen raken, zeker als er toetsen of observaties op het programma staan. Wat helpt kinderen om hun lichaam en geest te ontspannen zodat ze zich weer kunnen opladen voor hun volgende uitdaging? Energizers!

Waarom energizers?

In een wereld die steeds meer naar schermen neigt, is het des te belangrijker om momenten van beweging en plezier in te bouwen. Energizers zijn hiervoor ideaal: korte, levendige activiteiten die bedoeld zijn om een moment van ontspanning te creëren, de bloedsomloop te stimuleren en de concentratie te verbeteren. Na een energizer voelen kinderen zich fitter en meer ontspannen, zodat ze beter voorbereid zijn op die ene toets of gewoon de dagelijkse gang van zaken in de groep. Als kers op de taart dragen energizers bij aan een positieve sfeer in de klas.

Vijf leuke, eenvoudige energizers voor ieder moment van de dag

  • Dansfeest

Zet muziek op en start een dansfeest! Het dansen hoeft niet perfect of mooi te zijn; het gaat om de beweging, het plezier en het loslaten van overtollige energie. Kies een energiek nummer en laat de kinderen zich vrij door de ruimte bewegen en hun eigen dansmoves tonen. Probeer ook eens andere muziekstijlen uit. Plezier gegarandeerd!

  • Team challenges

Verdeel de kinderen in kleine groepjes en geef korte, leuke teamuitdagingen zoals het maken van een levende piramide, het vormen van letters of cijfers met hun lichamen, of het samen oplossen van puzzels. Dit soort energizers, waarbij een goede samenwerking belangrijk is, helpen ook bij het ontwikkelen van een prettig groepsklimaat.

  • Kinderyoga

Yoga is niet alleen voor volwassenen; ook voor kinderen kan het ontspannend zijn! Introduceer eenvoudige yoga-oefeningen zoals de ‘neerkijkende hond’ of ‘bloem in de wind’. Gebruik verhalen om de oefeningen leuker te maken. Laat de kinderen zich verbeelden dat ze bomen zijn die in de wind wiegen of dieren die zich uitstrekken.

  • Bewegingsmemory

Twee kinderen worden naar de gang gestuurd, waarna de rest van de groep tweetallen vormt. Ieder tweetal bedenkt een beweging en laat deze aan de andere kinderen zien om te voorkomen dat er dubbele bewegingen zijn. Alle kinderen verspreiden zich nu door de klas en als de twee spelers binnenkomen wijzen zij om de beurt twee kinderen aan. Als de bewegingen hetzelfde zijn krijgt de speler een punt. Wie verzamelt de meeste setjes en wint het spel?

  • Tellopen

De kinderen lopen rustig door de ruimte. Vertel dat ze één voor één tot tien gaan tellen, maar dat je niet vertelt wie dat doet en wanneer. De kinderen bepalen zelf of en wanneer ze een getal zeggen. Als twee kinderen tegelijkertijd hetzelfde getal noemen, beginnen ze weer opnieuw. Breng variatie aan in beweging (kruipen, hinkelen, huppelen) en laat andere dingen opnoemen (tien diersoorten op de boerderij, tien bloemen, tien meester- of juffennamen).

Rustige energizers

Energizers kunnen ook rustig zijn, om een moment van mindfulness op te roepen. Denk bijvoorbeeld aan ontspannende ademhalingsoefeningen of meditatieverhaaltjes waarbij de kinderen hun verbeeldingskracht aanspreken en even in een andere wereld mogen zijn. Hierna zijn ze weer helemaal klaar om deel te nemen aan het ‘echte’ leven.

Ervaar wat energizers doen!

Ervaar wat de verschillende oefeningen met je groep doen, zodat je voortaan op het juiste moment voor de juiste energizer kiest. Zo krijgen kinderen steeds de ontspanning die ze nodig hebben en zorg je voor een optimale concentratie op de momenten dat dit belangrijk is!