Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 23 juni 2020 Leestijd 3 min.

Lotjes Wereld

Drijven of Zinken

Soms vraag je je als leerkracht af hoe je een nieuw thema of activiteit bijvoorbeeld in het domein van techniek, op natuurlijke wijze kunt introduceren in je klas. Door de kinderen eerst zelf te laten nadenken en te vertrekken vanuit dat wat ze eigenlijk al weten en hen daarna verder te laten experimenteren, geven we hen de mogelijkheid hun kennis uit te breiden en te verdiepen.

Werkwijze

Zal een paperclip zinken of zal hij drijven? Dit gaan de kinderen voorspellen en ontdekken. We vragen de kinderen waarom ze denken dat het ene voorwerp zinkt en het andere drijft. Die vraagstelling is belangrijk, we stimuleren hen om zelf na te denken. Welk kind houdt al rekening met de zwaarte of grootte van een voorwerp? Weten ze van welk materiaal de voorwerpen zijn gemaakt? 

Hoe werkt Drijven of Zinken?

In het spel zitten transparante kaartjes met voorwerpen die drijven en voorwerpen die zinken. Als de spelers denken dat het voorwerp zal zinken, laten zij het kaartje in de gleuf van het deksel glijden, zo komt het op het de bodem van de ‘zee’ terecht. Denken ze dat het voorwerp blijft drijven, dan leggen zij het kaartje op het transparante schuifdeksel. Als het spel gespeeld is, vergelijken ze met de controlekaart.  

Daarna kunnen de kinderen bij de watertafel verder experimenten met voorwerpen en ontdekken ze nog meer toepassingen. Kun je ook iets laten zinken dat eerst dreef? Wat heb je daar dan voor nodig? Of kan een steen die eerst zonk ook drijven? Wat hebben we dan nodig? Op die manier zet je kinderen aan het denken, gaan ze iets bedenken, ervaren ze waarom iets lukt of waarom het niet lukt! Zo ontstaat een wereld waarin ze volop kunnen experimenteren en probleemoplossend denken. 

Klik hier om naar de webshop te gaan en drijven of zinken te bestellen!

Lessenserie Drijven en Zinken

Voor groep 1 en 2 hebben we ook een speciale complete lessenserie ontwikkeld: Joep wil varen!

In deze lessen ontdekken en leren kleuters over het spannende verschijnsel ‘drijven en zinken’.
Met deze 3 lessen gaan ze aan het werk met materialen die drijven of zinken.

Bootjes en badeendjes die drijven, een steentje dat zinkt als je het in het water gooit. Drijven en zinken, daar maken kinderen al vroeg kennis mee. Maar hoe komt het dat het ene voorwerp zinkt en het andere voorwerp drijft? In deze lessenserie maken kinderen kennis met deze verschijnselen. Zij verwonderen, experimenteren en leren samen over deze basisprincipes.

Succes verzekerd met deze serie!

Klik hiernaast om de lessenserie: Drijven en zinken te bestellen.