Gepubliceerd op 23 juni 2020
Leestijd 3 min.

Hoe kun je een nieuw thema of activiteit, bijvoorbeeld drijven en zinken, op natuurlijke wijze introduceren aan kinderen? Brenda geeft antwoord op deze vraag en geeft gelijk wat leuke tips voor drijven en zinken activiteiten.

Hoe kun je een nieuw thema op natuurlijke wijze introduceren?

Brenda van Rijn, educatief ontwikkelaar bij de Rolf groep, geeft het antwoord op deze vraag: “Laat kinderen vertrekken van wat ze eigenlijk al weten. Door de kinderen eerst zelf te laten nadenken en hen daarna de ruimte te geven om te experimenteren, geven we hen de mogelijkheid hun kennis uit te breiden en te verdiepen. Bij het spel Drijven of Zinken vragen we de kinderen waarom ze denken dat het ene voorwerp zinkt en het andere drijft. De vraagstelling is belangrijk; hiermee stimuleren we hen om zelf na te denken. Houden de kinderen rekening met de zwaarte of grootte van een voorwerp? Weten ze van welk materiaal de voorwerpen zijn gemaakt?. Ze denken eerst na en gaan er dan mee experimenteren.

Spel Drijven of Zinken?

Drijven en zinkenIn het spel Drijven of Zinken? zitten transparante kaartjes met voorwerpen die drijven en voorwerpen die zinken. Als de spelers denken dat het voorwerp zal zinken, laten zij het kaartje in de gleuf van het deksel glijden, zo komt het op het de bodem van de ‘zee’ terecht. Denken ze dat het voorwerp blijft drijven, dan leggen zij het kaartje op het transparante schuifdeksel. Als het spel gespeeld is, vergelijken ze met de controlekaart.  

Daarna kunnen de kinderen bij de watertafel verder experimenten met voorwerpen en ontdekken ze nog meer toepassingen. Kun je ook iets laten zinken dat eerst dreef? Wat heb je daar dan voor nodig? Of kan een steen die eerst zonk ook drijven? Wat hebben we dan nodig? Op die manier zet je kinderen aan het denken, gaan ze iets bedenken, ervaren ze waarom iets lukt of waarom het niet lukt! Zo ontstaat een wereld waarin ze volop kunnen experimenteren en probleemoplossend denken. 

Bestel Drijven of Zinken in de webshop

Bestel Drijven of Zinken

Lessenserie Drijven en Zinken

Drijven en zinkenVoor groep 1 en 2 hebben we ook een speciale complete lessenserie over Drijven en Zinken ontwikkeld: Joep wil varen!

Kinderen maken al snel kennis met de basisprincipes van drijven en zinken. Het is een alledaags verschijnsel. Kinderen komen vaak spontaan met verklaringen waarom iets drijft of zinkt. Maar hoe komt dat? Voor kinderen is het lastig om drijven en zinken te begrijpen. De lessenserie ‘Joep wil varen’ bestaat uit drie lessen passend bij het onderwerp drijven en zinken. Joep beleeft verschillende avonturen op het strand, aan het water en zelfs op een onbewoond eiland! Kinderen onderzoeken welke voorwerpen drijven en zinken, ze ontdekken dat zinkende voorwerpen mee kunnen liften met drijvende voorwerpen en bouwen zelf een bootje wat gewicht kan vervoeren.

Bestel de lessenserie: Drijven en zinken in de webshop

Bestel de lessenserie Drijven of zinken

Duik in de wereld van natuurkunde met de onderzeeër

Jonge kinderen kunnen een duik nemen in de wondere wereld van de natuurkunde. Op een leuke, kleurrijke manier met deze tweedelige onderzeeër en vlot, onderzoeken ze met behulp van gewichten, ballen en sterren wat er gebeurd. Deze set bestaat uit 10 activiteitenkaarten om de basisprincipes van drijfvermogen en dichtheid meer wetenschappelijke context mee te geven.

Drijven en zinken
Drijven of zinken

Bestel Zinken of drijven in de webshop

Bestel Zinken of drijven