Gepubliceerd op 28 februari 2023
Leestijd 10 min.

Digitalisering is anno 2023 niet meer weg te denken. Daarom is het van belang dat we digitaal geletterd zijn. Dát begint al op de basisschool. Maar wat is digitale geletterdheid en waar bestaat het uit? In onze blogreeks nemen we je mee in de wereld van digitale geletterdheid, aan de hand van ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. We staan deze week stil bij digitale informatievaardigheden. Ook delen we een paar praktische opdrachten, om direct aan de slag te gaan.

Wat zijn digitale informatievaardigheden?

Digitale informatievaardigheden zijn een onderdeel van digitale geletterdheid. Hieronder verstaan we het (onderzoeks)proces om systematisch, effectief en efficiënt digitale informatie te zoeken, te vinden en te delen. De iPad is een handig apparaat om hiermee te oefenen.

Hoe pas je dit toe met de iPad in jouw klas?

  • Gebruik Safari om informatie over een bepaald onderwerp op te zoeken. En snap je een woord niet? Dan kun je gebruik maken van de ingebouwde woordenboekfunctie! Bekijk in deze video hoe dit werkt.
  • In Safari kun je de readerweergave activeren. Daarmee kun je ongestoord teksten lezen zonder reclames en andere afleiding. Ook kun je hierbij zelf je het lettertype, de lettergrote en de achtergrondkleur instellen. Dat leggen we je hier uit.

Meer weten over hoe je de iPad inzet voor digitale geletterdheid? En praktisch aan de slag gaan?

Aanbevolen producten