Gepubliceerd op 22 februari 2022
Leestijd 3 min.

Op 30 maart is de Grote Rekendag. Kinderen ontdekken op een onderzoekende en speelse manier hoe leuk rekenen kan zijn. Het thema van de Grote Rekendag is dit jaar Bouwavonturen. Ga met de kinderen aan de slag rondom dit thema en doe ook mee!

Over de Grote Rekendag 2022

Rekenen staat hoog op de agenda in het basisonderwijs. Kinderen vinden het vak niet altijd leuk. Hoe kunnen we de rekenresultaten toch verder verbeteren? Uitgeverij Malmberg en Universiteit Twente kwamen met het initiatief voor de Grote Rekendag. Het doel van deze dag? Rekenen leuk maken! Het laat kinderen zien dat het meer is dan alleen sommen maken. Op een speelse manier ontdekken kinderen hoe leuk en nuttig rekenen kan zijn. En dat werkt motiverend, ook voor de rest van het schooljaar!

De grote rekendag vindt jaarlijks plaats. Dit jaar is alweer de 20ste editie. Alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen kunnen hier aan mee doen. Doen jullie ook mee? Er zijn activiteiten voor de hele school. Van groep 1 t/m 8! 

Thema: Bouwavonturen

Het thema van dit jaar is bouwavonturen. Op de website van de Grote Rekendag bestel kun je het boek van de Grote Rekendag bestellen. Het boek staat vol leuke activiteiten rondom het thema bouwavonturen. Ga op 30 maart aan de slag met de kinderen en geef je rekenles een extra impuls! Benieuwd naar publicaties van voorgaande jaren? Je downloadt ze hier gratis.

Activiteiten rondom het thema Bouwavonturen

Serie – 5x spelen in de bouwhoek als..

De serie ‘5x spelen in de bouwhoek als …’ bestaat uit 10 delen. Het is een rollenspel voor in de bouwhoek. In ieder deel wordt een beroep beschreven dat zich uitstekend leent voor rollenspel. De spelactiviteiten beschrijven de start van het spelen, doelen rekenen en taal, woordenschat, materialen en een spelbeschrijving. Aansluitend beeldmateriaal en bijlagen maken de spelactiviteiten direct te gebruiken in jouw praktijk. De blokken van de Haagse Set staan centraal bij het spelen en leren. Deze spelactiviteiten sluiten aan bij bouwen en ruimtelijke oriëntatie.

Bestel de serie ‘5x spelen in de bouwhoek als …’ >

Augmented Reality (AR) lessen over bouwen

Door het gebruik van AR plaats je een levensecht 3D model in jouw omgeving. De kinderen lopen er omheen en bekijken het van alle kanten terwijl de hotspots informatie geven.

De lessen bestaan uit drie onderdelen (kennen, ervaren en verwerken).

  • De lessen sluiten aan bij kerndoelen van het SLO.
  • Je ontvangt een handleiding met een duidelijke uitleg, zodat je eenvoudig een AR les kunt verzorgen.
  • De kinderen doen kennis op over het onderwerp met een interactieve presentatie.
  • De kinderen beleven het onderwerp in 3D via AR.
  • De kinderen verwerken de informatie door creatieve en speelse verwerkingsopdrachten.

Huizen bouwen (3 t/m 7 jaar)
De kinderen maken kennis met een bouwplaats waar huizen worden gebouwd. Bouwvakkers bouwen huizen met machines en gereedschap. Eerst de fundering, vervolgens de muren, deuren en ramen. Tenslotte het dak met dakpannen en het huis is klaar. Met Augmented Reality gaan kinderen met de verschillende onderdelen een huis bouwen. De hotspots met audio geven informatie en opdrachten.

Bestel de les over Huizen bouwen >

Bruggen bouwen (6 t/m 10 jaar)
Hoe overbrug je een sloot of rivier? Inderdaad, dat kan met een brug. Bruggen worden ontworpen door een architect en gebouwd door bouwvakkers. Om bruggen stevig te kunnen maken, worden bepaalde constructies gebruikt, bijvoorbeeld driehoeken en bogen. Met Augmented Reality plaatsen de kinderen een houten wiebelige brug en een stevige stalen brug in hun groep. De hotspots met audio geven informatie en opdrachten.

Bestel de les over Bruggen bouwen >

Electrische auto’s (9 t/m 13 jaar)
Auto’s zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Elektrische auto’s winnen steeds meer terrein op de automarkt. Ook kinderen komen in aanraking met elektrische auto’s. Welke verschillen zijn er tussen elektrische auto’s en auto’s met een verbrandingsmotor? Met Augmented Reality plaatsen kinderen onderdelen van een elektrische auto in de groep en zetten de auto in elkaar. De hotspots met audio geven informatie en opdrachten.

Bestel de les over Elektrische auto’s >

Bouwhoek groot materiaal

Bekijk ons assortiment aan groot materiaal voor in de bouwhoek in de webshop.

Bekijk alle groot materialen voor in de bouwhoek in de webshop