Gepubliceerd op 2 oktober 2020
Leestijd 4 min.

Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet waarbij klei wordt ingezet tijdens de les en de creatieve middag. En dat allemaal binnen het thema herfst!

Tip 1: Natuurlijke les

Ga met de leerlingen de natuur in en verzamel natuurlijk materiaal. Bespreek wat er allemaal te vinden is, wat de herfst met de natuur doet, welk soort blad bij welke boom hoort enzovoorts. Dat is natuurlijk af te stemmen op het niveau van de leerlingen. Vervolgens kunnen de kinderen het gevonden materiaal namaken met klei of ermee stempelen. Kortom, een leuke natuurles!

Tip: gebruik voor de allerkleinste Super Soft klei, deze klei blijft zacht en is zeer gemakkelijk te kneden

Tip 2: Natuurlijk knutselen 

Natuurlijk materiaal, denk bijvoorbeeld aan takjes of bladeren. Het is fantastisch om daarmee te knutselen. Klei er bijvoorbeeld griezelige monstertjes mee voor Halloween of bouw een eigen bos met klei en echte bladeren. Dit materiaal kan echt álles worden en spreekt tot de verbeelding van jouw leerlingen.

Tip 3: Spetterende les 

Denk je aan de herfst, dan denk je vaak ook aan regen. Dit onderwerp is ook gemakkelijk aan te passen aan het niveau van jouw leerlingen. Kleuters maken bijvoorbeeld nieuwe begrippen concreet met gekleide druppels (bijv. 1 druppel is miezer, 5 druppels is een wolkbreuk) en de oudere kinderen kleien de hele regencyclus en maken er een stopmotionfilmpje van. Leuk én leerzaam!

Tip 4: Herfstrebus

Leuke taalopdracht nodig binnen het thema herfst? Laat de kids (op hun niveau) een rebus maken met klei rondom het thema herfst. Vervolgens kunnen de leerlingen elkaars rebus oplossen. Misschien kunnen ze door onderling te schuiven met de letters en figuren die ze al hebben gemaakt, hele nieuwe rebussen maken.

Tip 5: Lekker griezelen

Houden jouw leerlingen van Halloween? Laat ze iets maken van klei waarvan ze zeker weten dat hun klasgenootjes ervan gaan griezelen. Voor de extra griezelfactor, laat je de kinderen experimenteren met bijvoorbeeld glow-in-thedark verf. Met de gekleide voorwerpen kunnen de leerlingen eventueel ook een griezeltocht uitzettenSpannend!

Tip: ook hier liever met klei aan de slag, dat kan met de Creall-therm Junior.  De overbekende, veilige boetseerklei die in de oven gebakken kan worden.