Gepubliceerd op 19 december 2022
Leestijd 5 min.

Heb jij een prettige werkplek met alle benodigdheden bij handen? Of moet je onder alle materialen en papieren zoeken waar je bureau is gebleven? Tijd om aandacht te besteden aan een goede werkplek voor jezelf!

leerkrachtbureau

Ruim Je Bureau Op-dag

Jaarlijks is het in januari Ruim Je Bureau Op-dag. Begin jij ook het nieuwe jaar met een opgeruimd bureau? Een opgeruimde werkplek zorgt dat je beter kan functioneren en concentreren. Ook vind je alles sneller. Hierdoor ben je veel productiever!

Je bureau opruimen én opgeruimd houden, hoe dan?

De 5S methode is een handige methode die je helpt om je bureau op te ruimen én opgeruimd te houden. Als je jouw bureau opgeruimd houdt, leidt dit tot overzicht, rust en focus. Daarnaast ben je minder tijd kwijt aan het zoeken van dingen.

De 5S methode

  1. Seiri = sorteren. Behoudt datgene wat nodig is en gooi weg wat overbodig is. Dus pak die prullenbak er maar bij!
  2. Seiton = schikken/ ordenen. Het is even wat uitzoek werk, maar dan heb je ook wat.
  3. Seiso = schoonmaken. Een opgeruimd bureau is 1, een schoon bureau is 2.
  4. Seiketsu = standaardiseren. Zorg dat je een werkwijze vindt die voor jou werkt.
  5. Shitsuke = standhouden. Mooi, je hebt een opgeruimd en schoon bureau. Nu de taak om dit vol te houden. Je kunt het!

Rust en ruimte op je bureau met deze 5 tips

We snappen dat met alleen de 5S methode je er nog niet bent. Want na de 2e S, schikken/ordenen, heb je misschien wel 10 stapels op je bureau liggen met papieren. Nu moet je nog kijken hoe en waar je deze papieren bij elkaar houdt. We geven je 5 tips om de rust en ruimte op je bureau te bewaren.

brievenbakken

Tip 1: Brievenbakken

Al die losse papieren op je bureau creëert onrust. Zorg voor brievenbakken waar je losse papieren kunt verzamelen. Met de brievenbakken van Esselte staat het niet alleen opgeruimd, maar is het ook een kleurrijk geheel.

elastomappen

Tip 2: Elastomappen

Heb je flinke stapels papieren in een brievenbak en moet je voor je lessen dagelijks de stapel papieren erbij pakken? Berg deze papieren dan gemakkelijk op in een elastomap. Zo houd je de juiste papieren overzichtelijk bij elkaar én heb je de juiste papieren snel bij de hand.

nietmachine

Tip 3: Nietmachine

Heb je een kleiner stapeltje papieren die je dagelijks nodig hebt? Dan is het handig om deze aan elkaar te nieten met de nietmachine.

ordner

Tip 4: Ordners

Voor het bewaren van de administratie mag een ordner niet ontbreken. Een goede ordner kenmerkt zich met een sluiting op de omslag, een duimgat en beschermende, metalen randbeschermers (zodat de map tegen een stootje kan), een etikethouder met verwisselbaar rugetiket én een perfecte sluiting van de beugels.

perforator

Tip 5: Perforator

Als je gebruikmaakt van een ordner is het fijn om een perforator in je klas te hebben. Met de Cosy perforator perforeer je moeiteloos tot 30 vellen papier in één keer. Handig!

bureauleerkracht1