Gepubliceerd op 15 augustus 2019
Leestijd 3 min.

Jij weet als geen ander dat in de eerste weken van een nieuw schooljaar het proces van groepsvorming weer helemaal opnieuw begint. De kinderen zijn in de lange zomervakantie gegroeid, zowel lichamelijk als geestelijk. Dat zorgt voor andere verhoudingen. En als er dan ook nog nieuwe kinderen in de klas komen, staat alles op losse schroeven.

Gouden Weken

Voor jou als leerkracht is het belangrijk dat die eerste periode – die naar het boek van Boaz Bijleveld ook wel ‘de Gouden Weken’ wordt genoemd – prettig verloopt. Want niets is zo bepalend voor een goed pedagogisch klimaat als een fijne sfeer in de klas. En die creëer je met een leuk kennismakingsspel waar iedereen vrolijk van wordt: ‘Naam en bewegingen’.

Met ‘Naam en bewegingen’ oefen je de namen van de leerlingen – handig voor de nieuwe kinderen in de groep – én de lachspieren

 

Hilarisch

De kinderen staan in een kring en hebben voldoende ruimte om zich te bewegen. Geef ze even de tijd om in stilte een actie te bedenken die met de eerste letter van hun naam begint. Jij mag beginnen en zegt bijvoorbeeld: ‘Ik heet Lisa en ik lach’. Het kind naast jou herhaalt eerst jouw naam en beweging en doet vervolgens hetzelfde met zijn of haar eigen naam. De volgende in de kring herhaalt beide namen en bewegingen en voegt die van hem of haar eraan toe. Net als bij ‘Ik ga op vakantie en neem mee…’ Naarmate het spel wordt het steeds hilarischer!

Kijk voor meer inspiratie en nog veel meer leuke activiteiten voor de Gouden Weken op ons speciale Pinterest bord!

Ga naar Pinterest