Direct contact?
Jessica Knuman | De Rolf Groep
Neem contact op Jessica Knuman Jonge Kind consultant
Neem contact op

Als pedagogisch medewerker heb je toegang tot een overvloed aan ontwikkelingsmaterialen, waardoor je een aanbod kunt samenstellen dat naadloos aansluit bij diverse ontwikkelingsgebieden, doelstellingen en individuele voorkeuren. Heb je al de ideale combinatie ontdekt? Ontdek het in de Kinderopvangscan!

Hoe ziet jouw speelleeromgeving er nu uit?

Een overzichtelijke speelleeromgeving met duidelijke routines geeft het kind (en jezelf!) rust en houvast – en dat is een voorwaarde voor spelend leren. Een prikkelende, uitdagende omgeving, met een rijk aanbod aan hedendaagse ontwikkelingsmaterialen en -hoeken, draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen om spelenderwijs te leren.

Het is wel eens lastig om tegelijkertijd overzicht en uitdaging te creëren, door de veelheid aan ontwikkelingsmaterialen waaruit je kunt kiezen. Welke materialen heb je in huis? Bij welke aanbodsdoelen sluiten ze aan? Wat is er nieuw op de markt dat een waardevolle aanvulling kan zijn? Hoe maak je daarin de beste keuzes?

Vraag de Kinderopvangscan aan

We hebben een scan ontwikkeld dat is gekoppeld aan de aanbodsdoelen van de kinderopvang. Een van onze Jonge Kind consultants kijkt systematisch met jou hoe de huidige situatie is en op welke manier je naar de gewenste situatie toe kunt. De Kinderopvangscan:

 • laat zien of de aanwezige materialen aansluiten bij alle aanbodsdoelen
 • richt zich op de speelleeromgeving met bijbehorende routines en hoeken 
 • kijkt naar de aanwezige basismaterialen
 • kost jou weinig tijd. Onze Jonge Kind consultant ontzorgt jou op dit gebied
 • kijk naar de aanbodsdoelen en helpt jou de juiste keuze maken voor alle groepen

Het resultaat van de Kinderopvangscan is een advies op maat. In het verslag van de Kinderopvangscan staat alle informatie overzichtelijk bij elkaar, waardoor je een juiste en weloverwogen aanvulling kan geven aan jouw ontwikkelingsmaterialen en hoeken – een betrouwbaar vertrekpunt voor een verantwoorde (eventuele) investering! 

Check jouw materialen in de kinderopvang

 1. Hoe sta je ervoor?
  Neem een keer per jaar je materialen aanbod uitgebreid onder de loep. Bij welke richtlijnen en aanbodsdoelen sluiten deze aan? Welke gebieden zijn onderbelicht? Past het materiaal nog bij de eisen en bij de manier van werken van jou en je collega’s. Wat betekent de kinderopvangvisie voor de keuze van materialen?
 2. Investeer in kwaliteit!
  Met de juiste materialen en kennis over wat je aan wil bieden, creeër je de gewenste speelleeromgeving. Door je materialen goed te kennen, kun je er vaak meer uithalen dan je dacht. Delen van ervaringen met collega’s zorgt voor extra inspiratie en werkplezier.
 3. Kies slim
  Nieuw materiaal aanschaffen is heel leuk, zeker nu er zo veel moois op de markt is. Blijf hier wel kritisch op. Vraag je af hoe elk nieuw item past binnen de groepen en bijdraagt aan de gewenste speel- en leeromgeving  – in samenhang met wat je al hebt. 

Wat kan je verwachten bij de Kinderopvangscan?

Wanneer je de Kinderopvangscan aanvraagt, kun je het volgende verwachten:

 1.  Een Jonge Kind consultant neemt telefonisch contact met je op waarin ze de Kinderopvangscan uit legt en een afspraak maakt voor een bezoek aan jouw organisatie.
 2.  Tijdens het bezoek aan één of meerdere kinderopvanglocaties gaat de Jonge Kind consultant zelfstandig de groep in om de speelleeromgeving, materialen en hoeken te scannen.
 3.  Na het bezoek ontvang je het verslag van de Kinderopvangscan. De Jonge Kind consultant bespreekt deze met je.
 4.  Na de bespreking is er de mogelijkheid om de materialen in de showroom te komen bekijken, zodat je weloverwogen je keuze kunt maken en de producten kunt bestellen.

Veelgestelde vragen over de Kinderopvangscan:

Wat kan de Rolf groep betekenen voor de kinderopvang?

Onze rol is het meedenken bij vraagstukken rond het creëren van een rijke speelleeromgeving en de materialen die voorhanden (kunnen) zijn in een groep. Doordat wij de sterke link leggen tussen de materialen en het beredeneerd aanbod, kunnen wij echt een bijdrage leveren aan het optimaliseren van een speelleeromgeving.

Wat is in jouw ogen de waarde van de Kinderopvangscan?

De Kinderopvangscan is een manier om de organisatie te helpen een duidelijk beeld te krijgen van het huidige aanbod en wat er toegevoegd moet worden voor een perfect aanbod. Daarbij draagt de scan eraan bij dat de pedagogisch medewerker zich weer kan focussen op alle groepen en het gewenste assortiment voor alle deze groepen kan bepalen.

Hoe objectief is de Kinderopvangscan?

Deze vraag wordt regelmatig gesteld. Wij nemen bij de Kinderopvangscan alle ontwikkelingsmaterialen mee – van alle leveranciers. Zo kunnen we een gedetailleerd beeld vormen van de situatie in de opvang en vanuit onze ervaring – over de gehele breedte – een advies geven.