Gepubliceerd op 20 juli 2018
Leestijd 3 min.

Kinderen houden van heldere verzadigde kleuren: rood, blauw, groen, oranje en geel bijvoorbeeld. Maar… vinden ze het dan ook fijn om de hele dag in een soort Villa Kakelbont te zitten? Zeker niet. Met deze tips kies je de kleuren passend bij jouw groep.

Kleuren in de ruimte

Kleuren hebben grote invloed op het gedrag. Sommige kleuren zorgen voor overprikkeling, andere creëren juist een rustige sfeer. Denk daarom goed na voordat je de verfkwast oppakt. En laat het plafond altijd wit.

Handige weetjes

  • Gebruik in ruimtes niet meer dan drie in het oog springende kleuren voor de vloer, vloerkleden, de wanden en meubels.
  • Een baby voelt zich prettig in een omgeving met zachte warme kleuren als roze, abrikoos en perzik.
  • Voor BSO locaties kun je met uitgesproken kleuren naar specifieke activiteiten verwijzen. Groen- en bruintinten voor de natuur BSO bijvoorbeeld en op BSO’s die in het teken van sport staan kies je een combinatie van blauw, wit en oranje.

Kleuradvies

De specialisten van de Rolf groep kunnen je helpen met een uitgebreid kleuradvies. Neem contact op met onze specialisten voor een uitgebreid kleuradvies.

Ja, ik wil graag kleuradvies

Tips van de specialisten

Met wat basiskennis kom je zelf ook al een heel eind. Om te beginnen: kies voor een ruimte op het noorden niet voor blauwtinten, want zonder zon maken die een ruimte koud. Een ruimte met alleen witte wanden voelt ook koel en ongezellig aan. Wat een nog slechtere keuze is: 100% verzadigde kleuren, zoals de primaire kleuren rood, blauw, en geel. Deze kleuren eisen alle aandacht op, zorgen voor veel prikkels en kunnen leiden tot geïrriteerd gedag. Met een combinatie van deze kleuren creëer je helemaal een chaos in je ruimte. Niet doen dus.

Wat wel goed werkt:

  • Verdeel een lange muur verticaal in ongelijke stukken, en accentueer de verschillende themahoeken die je daar plaatst met passende kleuren en/of behang.
  • Kiezen voor één kleur in verschillende tinten en schakeringen is altijd goed. Richt een ruimte bijvoorbeeld in met allerlei groentinten. Om te voorkomen dat het dan te saai wordt kun je spelen met enkele accessoires die een hele opvallende kleur hebben.
  • Ook heel mooi is om te kiezen uit twee kleuren die naast elkaar liggen in het kleurenspectrum, die je dan beide in een zachte, vergrijsde variant gebruikt. Kleuren die in het spectrum naast elkaar liggen zijn bijvoorbeeld rood en oranje.

Kleurspectrum

Voorbeeld impact van kleur

Wat kan de impact van kleur zijn bij de inrichting van een ruimte? Hieronder zie je een voorbeeld.

Zo kies je de kleuren passend bij jouw groep - kaal
Zo kies je de kleuren passend bij jouw groep - oranje
Zo kies je de kleuren passend bij jouw groep

Wil je nog meer inspiratie op het gebied van Inrichting in de Kinderopvang? Vraag ons gratis Parelboekje aan!

Parelboekje aanvragen