Gepubliceerd op 20 augustus 2020
Leestijd 2 min.

Op tv zie je ze vaak: opgestoken kleine whiteboards waarop quizdeelnemers hun antwoord hebben geschreven. Ook in de klas zijn deze wisbordjes superhandig. Je ziet in één oogopslag welke kinderen wel of geen extra uitleg nodig hebben.

Na een klassikale instructie wil je snel weten of iedereen het snapt. In plaats van een aantal kinderen het woord te geven, kun je met mini whiteboards alle antwoorden in een keer controleren. De kinderen hoeven de beschreven bordjes alleen maar omhoog te houden.

Expliciete Directe Instructie (EDI)

In de stappen van Expliciete Directe Instructie (EDI) zie je de controle van begrip door deze wisbordjes vaak terug. Alle kinderen denken tegelijkertijd na en geven antwoord. Je reageert meteen op de antwoorden en geeft eerst een kind de beurt, die het goede antwoord heeft gegeven. Deze directe feedback is voor kinderen heel nuttig, zodat ze de goede denkstappen kunnen maken en leren. De controle van begrip is voor jou als leerkracht effectief, want je weet meteen of de kinderen jouw instructie hebben begrepen en de stof beheersen. Misschien is er nog wat extra uitleg nodig of kun je gerust verder gaan met een volgend onderwerp.

Ideaal voor dictees en rekensommen

Korte dictees, schrijfoefeningen en rekensommen kunnen gemakkelijk klassikaal worden gemaakt. Door de antwoorden ­– individueel of als groepje – op een whiteboard te schrijven, krijgt niet één leerling maar iedereen een beurt. Voordelen:

  • Alle kinderen in de klas voelen zich door jou gezien.
  • Jij ziet in een oogopslag alle scores en hoeft geen schriften na te kijken.
  • Je weet meteen wie extra uitleg nodig heeft.
  • Na het wissen van de antwoorden kun je direct door met de volgende opdracht.

Complete whiteboard-sets van Velleda

 

Handmatig schrijven is nog steeds de beste manier om informatie goed te onthouden en ideeën te ontwikkelen. Bovendien kun je met de hand je denkstappen makkelijk opschrijven en later terugkijken. Wist je trouwens dat kinderen die eerst met de hand leren schrijven, ook sneller kunnen lezen? Redenen genoeg om het schrijven met een pen of stift te stimuleren. De kleine whiteboard-setjes van Velleda zijn hiervoor ideaal:

  • Ze zijn voorzien van een BIC stift en een bordwissertje, dus gebruiksklaar.
  • Ze hebben een blanco zijde en een met ruitjes.
  • Er is keuze uit twee uitvoeringen: een gewoon mini whiteboard en een die voor 57,5% uit gerecycled materiaal
  • De BIC whiteboard markers kun je apart nabestellen in pakjes van 4 stuks in 4 verschillende kleuren.

Dubbelzijdig gerecycleerd whiteboard inclusief stift en bordenwisser die kan worden vastgemaakt aan het bord. Twee handige oppervlakken: ene kant effen wit, andere kant geruit. Ideaal voor gebruik op school. Makkelijk uitwisbaar, zowel meteen als na een paar dagen. Bestaat uit 57.5% gerecycleerd materiaal. Afmeting 20 x 30 cm.

Bestel hier de BIC Velleda whiteboards