Gepubliceerd op 26 oktober 2020
Leestijd 3 min.

‘Kinderen weten helemaal niet meer waar de melk vandaan komt’, dat is een verzuchting die je vaak hoort. Is dit geen mooie aanleiding om daar een keer extra aandacht aan te geven? Als mens raken we steeds verder verwijderd van de oorsprong van ons voedsel en dat is jammer, want kennis hierover is boeiend en belangrijk voor het milieu.

In het kader van belevend leren focussen we eerst op de zintuigen om de activiteit in te leiden. We laten de kinderen ruiken aan koffiebonen en theeblaadjes, we laten hen voelen aan ongesponnen wol en laten hen zelf een waskaars rollen en waarom eens niet voor iedereen een glaasje chocolademelk maken van echte cacao. 

Vanuit die ervaringen gaan we verder op ontdekkingstocht. Niet alleen willen we meer kennis vergaren over de herkomst van onze voeding en gebruiksvoorwerpen maar we willen de kinderen ook de mogelijkheid geven om de tussenstappen te ontdekken. We gaan dus ordenen in logische volgorde van bron tot eindproduct. 

Samenwerken in dit spel is een plus, want zo ontwikkelen kinderen hun taal en woordenschat. Alle stukjes kennis die elk kind heeft, brengen ze in de groep.  

Zo slagen ze er samen in om eerst de juiste kaartjes bij elk eindproduct te vinden en om ze dan in de goede volgorde te leggen. 

‘Waar komt het vandaan’ is een ideale activiteit om nadien nog uit te breiden met digitale informatie of om mooie tekeningen te gaan maken van al die nieuwe ontdekkingen. 

Ga naar de webshop!