Gepubliceerd op 3 april 2024
Leestijd 5 min.

Het is een zonnige dag, je hebt een plein vol enthousiaste kinderen, en het is tijd om aan de slag te gaan met het thema verkeer. Dan kan het een heel leuk idee zijn om dit thema buiten het klaslokaal vorm te geven. Ga met de kinderen het plein op en breng het verkeer tot leven met behulp van onder andere stoepkrijt.

Waarom verkeersles op het plein?

Verkeersles is cruciaal voor kinderen. Het leert hen over veiligheid, regels, en hoe ze zich als voetganger of fietser moeten gedragen. Maar laten we eerlijk zijn, uit een boekje leren is lang niet zo boeiend als praktijkervaring. En daar komt het plein van pas! Door verkeerssituaties na te tekenen met stoepkrijt, brengen we de theorie tot leven. Dit verhoogt niet alleen het begrip, maar maakt het leren ook nog eens leuker!

Aan de slag: Teken je eigen verkeersparcours

Pak je stoepkrijt en laat je creativiteit de vrije loop. Teken verschillende wegsituaties op het plein, zoals zebrapaden, stoplichten, rotondes, en voetgangerszones. Denk ook aan fietspaden en parkeerplekken. Het mooie van stoepkrijt is dat het tijdelijk is, dus je kunt experimenteren met verschillende opstellingen.

Zorg dat je de situaties zo realistisch mogelijk maakt, maar voel je vrij om het speels te houden. Verschillende kleuren kunnen helpen om elementen uit elkaar te houden en de aandacht van de kinderen vast te houden. Naast het gebruik van stoepkrijt kan het ook fijn zijn om echte objecten te gebruiken, zoals verkeersborden. Door echte objecten te gebruiken, kan je de situaties nog realistischer maken.

buiten verkeerslessen

Rollenspel: Breng het parcours tot leven

Nu je plein getransformeerd is in een mini-verkeerswereld, is het tijd voor actie. Verdeel de kinderen in groepjes: voetgangers, fietsers, en eventueel bestuurders van kleine trapauto’s. Elk groepje krijgt om beurten de kans om door het parcours te navigeren, terwijl de anderen “verkeer” spelen.

Gebruik deze gelegenheid om belangrijke verkeersregels uit te leggen, zoals het belang van stoppen voor rood licht en het correct oversteken bij een zebrapad. Moedig de kinderen aan om elkaar ook te begeleiden en corrigeren.

Veiligheid voorop

Hoewel we willen dat de kinderen plezier hebben en leren, is veiligheid altijd de prioriteit. Zorg ervoor dat het plein veilig is voor dit soort activiteiten en dat er altijd toezicht is.

Na de activiteit is het verstandig om even samen te komen. Wat hebben de kinderen geleerd? Waren er moeilijke situaties? Dit is ook een uitstekend moment om vragen te beantwoorden en misschien zelfs verhalen te delen over verkeerssituaties die ze zelf hebben meegemaakt.

Verkeersles op het plein, met behulp van stoepkrijt, is een fantastische manier om kinderen op een interactieve en plezierige manier over verkeersveiligheid te leren. Het is educatief, maar voelt als spelen, en dat is uiteindelijk de beste manier om iets te leren. Dus, de volgende keer dat de zon schijnt, pak je krijt en maak je klaar om een belangrijke les op een onvergetelijke manier te geven.

Benieuwd naar alle artikelen die je kan gebruiken voor verkeersles?

Bekijk ze in de webshop