Gepubliceerd op 10 juni 2021
Leestijd 5 min.

Gaan jouw leerlingen het Veilig Verkeer Nederland (VVN) Verkeersexamen doen? Begin dan op tijd met oefenen. Ontdek het lespakket ‘Oefeningen voor het schoolverkeersexamen’ voor een uitstekende voorbereiding!

Zorg dat de leerlingen goed voorbereid zijn op het schoolverkeersexamen

Bestel het lespakket ‘Oefeningen voor het schoolverkeersexamen’

Bestel het lespakket in de webshop

Waarom verkeerseducatie?

Het verkeer is een belangrijk stukje van de samenleving waar regels en afspraken gelden. Tegelijk is het verkeer een keiharde, levensgevaarlijke realiteit. Daarom moeten kinderen leren hoe ze zich veilig en verantwoord kunnen bewegen in het verkeer.

Over het VVN Verkeersexamen

Veilig Verkeer Nederland ondersteunt scholen en (verkeers)ouders bij het verbeteren van de verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Zij ontwikkelden hiervoor het VVN Leerplan en een doorlopende leerlijn voor verkeerseducatie in het basisonderwijs.

In de doorlopende leerlijn zijn leerdoelen geformuleerd voor elke groep en voor elke rol in het verkeer: passagier, voetganger en fietser. Op basis van deze drie rollen zijn er leerdoelen geformuleerd gericht op vier domeinen:

  • Kennis
  • Veiligheidsbewustzijn
  • Vaardigheden
  • Houding

Het VVN Verkeersexamen bestaat uit twee delen: het theoretisch Verkeersexamen en het praktisch Verkeersexamen.

Het theoretisch Verkeersexamen

Voor het VVN Verkeersexamen moeten leerlingen een aantal verkeersbegrippen en verkeersafspraken onder de knie hebben. Ook moeten ze de verkeersborden kennen. Is de leerling geslaagd? Dan ontvangt hij/zij het Nationale Verkeersdiploma. Maak er een extra feestelijke diploma-uitreiking van door een ererondje over het schoolplein te fietsen!

Het praktisch Verkeersexamen

Kan de leerling de theorie ook goed toepassen in het echte verkeer? Tijdens het praktisch Verkeersexamen wordt dit getoetst. Voor het praktisch Verkeersexamen controleer je de fiets van de kinderen. De fiets moet veilig zijn om het praktisch examen te kunnen doen. Download de fietscheck poster >

Oefenen voor het verkeersexamen

logo ThiemeMeulenhoffZorg dat de kinderen goed voorbereid zijn voor het verkeersexamen met het lespakket Oefeningen voor het schoolverkeersexamen van ThiemeMeulenhoff.

Het lespakket:

  • Sluit naadloos aan op het vernieuwde verkeersexamen van VVN en speelt in op de nieuwe wetgeving over gebruik van de telefoon op de fiets.
  • Kent geen voorbereidingstijd voor de leerkracht; leerlingen hebben zelf inzicht in de resultaten en kunnen zelfstandig extra oefenen met het Opzoekboek.
  • Biedt door de combinatie van Oefenboekjes en digibordsoftware de mogelijkheid om voor het landelijk digitaal examen te trainen.
  • Bevat volgens leerlingen leuk materiaal met herkenbare situaties en leuke strips!