Gepubliceerd op 21 januari 2021 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 21 januari 2021 Leestijd 3 min.

Slim aan de slag

Veilig internetten? Plaats een contentfilter!

Nu de meeste leerlingen thuiszitten met een device van school, heb je geen zicht op hun surfgedrag. Dat is best een risico, want hoe weet je dat ze alleen websites bezoeken die bij hun leeftijd passen en veilig zijn?

Internet is een open medium met geweldige mogelijkheden, maar geeft ook toegang tot veel ongewenste sites. Kinderen kunnen hier uit nieuwsgierigheid of per ongeluk op terechtkomen en slachtoffer worden van pesterijen of afpersing. Met een contentfilter – dat alleen passende informatie doorlaat – is veel ellende te voorkomen.

Zo werkt een contentfilter

Contentfilters werken met zogenaamde blacklists en whitelists. Er zijn dus twee mogelijkheden om het internetverkeer automatisch te filteren: het tegenhouden van ongewenste websites van de blacklist of het toelaten van uitsluitend gewenste websites van de whitelist.

  • De blacklists worden opgesteld per categorie: de leverancier beoordeelt websites met behulp van kunstmatige intelligentie en kent ze toe aan een categorie. Kiest een school ervoor deze categorie te blokkeren, dan worden alle sites met dit label automatisch geblokkeerd. Mocht er een uitzondering nodig zijn voor een bepaalde website, dan kan deze worden toegevoegd aan de whitelist en zo alsnog toegelaten.
  • Op dezelfde manier, maar dan via een whitelist, kun je ook instellen dat alleen bepaalde categorieën mogen worden toegelaten. Is een website nog niet gecategoriseerd, dan wordt deze in eerste instantie geblokkeerd. Pas als de leverancier de site heeft gelabeld, kan deze worden toegelaten. Mocht dat eerder noodzakelijk zijn, dan kan de site handmatig worden toegevoegd aan de whitelist.

Maak jij je ook zorgen om wat je leerlingen thuis op het internet tegenkomen? Wij helpen je graag met het plaatsen van een contentfilter en het categoriseren van websites. Bel of mail met onze klantenservice en ontdek hoe eenvoudig je veel narigheid voorkomt.