Gepubliceerd op 21 april 2022
Leestijd 3 min.

Kinderen zijn nieuwsgierig en kunnen op het internet uren lang dwalen en hun fantasiewereld tot leven wekken. Maar het internet heeft ook een keerzijde, een hele donkere keerzijde. Want lang niet alles wat op het internet staat is goed. Gelukkig kun je met een contentfilter juist hierin een scheiding aanbrengen. Zo kunnen kinderen veilig blijven dwalen op het internet.

Voorkom ellende met een contentfilter

Internet is een open medium met geweldige mogelijkheden, maar geeft ook toegang tot veel ongewenste sites. Kinderen kunnen hier per ongeluk of uit nieuwsgierigheid op terechtkomen en slachtoffer worden van pesterijen of afpersing. Met een contentfilter – dat alleen passende informatie doorlaat – is veel ellende te voorkomen.

Zo werkt een contentfilter

Contentfilters werken met zogenaamde categorieën; blacklists en whitelists. Er zijn dus twee mogelijkheden om het internetverkeer automatisch te filteren: het tegenhouden van ongewenste websites van de blacklist of het toelaten van uitsluitend gewenste websites van de whitelist.

  • Iedere website kan worden gecategoriseerd. Zo vallen bijvoorbeeld gokwebsites in de categorie gokken en Facebook in de categorie social media. Ons contentfilter maakt gebruik van een systeem dat website automatisch onderverdeeld in een bepaalde categorie. Zo hoef jij je niet druk te maken of een bepaalde (nieuwe) website wel geblokkeerd gaat worden, dit wordt automatisch voor jouw geregeld. Wil je toch een website blokkeren of juist goedkeuren dan kan dit via de black- en whitelists.
  • De blacklists worden opgesteld per categorie: de leverancier beoordeelt websites met behulp van kunstmatige intelligentie en kent ze toe aan een categorie. Kiest een school ervoor deze categorie te blokkeren, dan worden alle sites met dit label automatisch geblokkeerd. Mocht er een uitzondering nodig zijn voor een bepaalde website, dan kan deze worden toegevoegd aan de whitelist en zo alsnog toegelaten.
  • Op dezelfde manier, maar dan via een whitelist, kun je ook instellen dat alleen bepaalde categorieën mogen worden toegelaten. Is een website nog niet gecategoriseerd, dan wordt deze in eerste instantie geblokkeerd. Pas als de leverancier de site heeft gelabeld, kan deze worden toegelaten. Mocht dat eerder noodzakelijk zijn, dan kan de site handmatig worden toegevoegd aan de whitelist.

Op welke apparaten werkt het contentfilter?

Ons contentfilter werkt op ieder apparaat. Het maakt dus niet uit op welk apparaat een kind werkt. Zodra hij of zij inlogt is het contentfilter voor het kind geactiveerd. Zo werkt het voor:

  • Microsoft Windows 10/11
  • Google Chromebook
  • Apple iPad*

*Hier is een extra product voor nodig.

Wil jij ook dat de kinderen veilig internetten?

Wij helpen je graag met het plaatsen van een contentfilter en het categoriseren van websites. Bel of mail met onze klantenservice en ontdek hoe eenvoudig je veel narigheid voorkomt.

Neem contact op