Gepubliceerd op 25 januari 2022

Ziek zijn is niet leuk. Toch is het een belangrijk thema om de kinderen over te leren. In deze blog vind je ideeën en activiteiten voor het thema ‘ziek zijn’.

Ideeën voor het thema ‘ziek zijn’

Door in de groep aandacht te besteden aan het thema, kunnen kinderen kennismaken wat er allemaal gebeurt als iemand ziek is.

Kringgesprek

Begin met een kringgesprek. Waar denken de kinderen aan als iemand ziek is? Op deze manier ontdek je wat de kinderen al van het onderwerp weten en wat hun associaties zijn. Schrijf dit op in een woordspin.

Rollenspel: naar de dokter

verkleedkleding zusterBij ziek zijn hoort vaak ook naar de dokter gaan. Speel een rollenspel en betrek de kinderen erbij. Om echt in de rol te komen, mag verkleedkleding en een dokterstas niet ontbreken. Zorg dat de themahoek rijk gevuld is met materialen waardoor kinderen zich helemaal kunnen inleven en hun eigen verhalen kunnen spelen.

Bekijk ons rijke materiaal voor de themahoek

Bekijk in de webshop

Knutsel een dokter of verpleegster

Knutsel een dokter of verpleegster met het knutselrecept Later word ik…

Knutselrecept later word ik

Teken je eigen dokter of verpleegster op de figuren van staande mensen

Bestel de figuren in de webshop

Pleisters plakken

Print een kleurplaat uit met daarop de afbeelding van de knuffel die je gebruikt in de groep. Vertel een verhaal over de knuffel die ziek is en waar hij/zij een pleister wilt. Laat de kinderen de kleurplaat met echte pleisters beplakken. Hiermee oefenen ze de fijne motoriek en de plaatsbepaling.

Pillen sorteren

schaarscheppenLeg in een bak verschillende kleuren legosteentjes of gekleurde kralen. Eerst gaan ze de kleuren sorteren in losse bakjes. Als alle kleuren in de verschillende bakjes zitten, gebruiken ze schaarscheppen om de pillen in de medicijnpotjes te doen. Voor medicijnpotjes kun je lege plastic flesjes of potjes gebruiken.

Thema ziek zijn in Piramide Digitaal

In Piramide Digitaal vind je alle activiteiten over het Piramideproject Ziek en gezond. Piramide Digitaal is een goed, leuk én handig erkend educatief programma? Piramide Digitaal biedt een compleet aanbod voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters om zich op de best mogelijke manier te ontwikkelen in een rijke speelleeromgeving.

Wil je meer weten over Piramide Digitaal?

 

Schrijf je in voor het gratis webinar