Gepubliceerd op 7 juni 2021
Leestijd 5 min.

Er was eens.. de dag van het sprookje. Doordat kleuters veel fantasie hebben, is de dag van het sprookje een thema waarin ze hun fantasie goed kwijt kunnen. Sprookjes zijn magisch en zorgen voor verwondering! Met welke activiteit breng jij de fantasie van de kinderen tot leven?

Thema sprookjes

Op 7 juli is de dag van het sprookje. Dit is een initiatief van De Efteling met als doel aandacht te vragen voor het (voor)lezen van sprookjes. Naast het (voor)lezen van sprookjes kun je leuke activiteiten doen om de kinderen meer te leren over sprookjes.

We hebben een aantal leuke activiteiten voor de invulling van het thema sprookjes verzameld. Maak bijvoorbeeld een sprookjesbos of doe de sprookjes speurtocht.

Ook hebben we we voor twee sprookjes een aantal activiteiten bedacht:

  • Sneeuwwitje
  • Roodkapje

Sprookjesbos

Bedenk met de kinderen welke figuren er allemaal in het sprookjesbos aanwezig zijn en maak samen een thematafel of een themahoek van het sprookjesbos. Een pop kan met een rood sjaaltje om Roodkapje zijn en een Barbie een prinses.

tekenrol sprookjesMet de tekenrol Sprookjes maak je een “eindeloze” tekenrol aan de wand waarop de kinderen helemaal los kunnen gaan. Daarna kunnen de tekeningen uitgeknipt worden en als decoratie aan de wand worden gehangen. Hiermee tover je de ruimte om naar een echt sprookjesbos!

 

Teken de mooiste sprookjes

Bestel tekenrol sprookjes

Sprookjes speurtocht

Liever actief aan de slag met sprookjes? Doe dan een sprookjes speurtocht! Met een sprookjes speurtocht gaan de kinderen door actieve opdrachten op ontdekking in het sprookjesbos. Langs welke sprookjes komen de kinderen en welke vinden ze het leukst?

We hebben drie sprookjes voor in de sprookjes speurtocht bedacht:

  1. De prinses en de kikker: vertel de kinderen over het verhaal van de prinses en de kikker. Vertel dat alle kinderen nu ook kikkers zijn geworden en laat ze kikkersprongen maken.
  2. Assepoester: vertel de kinderen over het verhaal van assepoester, haar gemene stiefzussen, het feest en dat ze op tijd thuis moet zijn. Zet de muziek aan en als de muziek uit gaat, moeten de kinderen heel snel op hun stoel zitten. De laatste valt steeds af tot er een winnaar overblijft.
  3. Roodkapje: vertel de kinderen over het verhaal van Roodkapje en de wolf. Als roodkapje door het bos naar grootmoeder gaat, is ze heel blij en huppelt ze. Huppel met alle kinderen door de ruimte. Laat een kind de wolf zijn en soms tevoorschijn springen. Als dat gebeurt, moeten alle kinderen op één been stil staan. Wie valt er om en wie blijft er staan?

Voor ieder sprookje is er wel een actieve opdracht te bedenken. Gebruik net als de kinderen je fantasie.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand..

SpiegeltjeWie is de mooiste van het land? Sneeuwwitje! Laat iedereen een spiegeltje maken en versieren. Leuk om er een foto van de kinderen in te doen en op te hangen in de groep!

Wat heb je nodig:

Waar is Sneeuwwitje?

denkspel sneeuwwitjeOntdek de magie met het denkspel Sneeuwwitje speciaal voor kleuters. Het huis is in 3D waardoor kinderen er aan beide kanten mee kunnen spelen. Het denkspel bestaat uit 48 opdrachten (24 aan de achterkant en 24 aan de voorkant) en bevat een leuk verhalenboek met het originele sprookje in een eigentijds jasje.

Ontdek de magie van sprookjes met het sprookjespakket denkspellen

Het sprookjespakket denkspellen bestaat uit drie leuke denkspellen:
• Sneeuwwitje Deluxe
• Roodkapje Deluxe
• Drie Kleine Biggetjes

Bestel sprookjespakket denkspellen

Zeg Roodkapje waar ga je heen?

Roodkapje

Zing mee met Roodkapje (Efteling)

Roodkapje gaat naar grootmoeder in het bos koekjes en bloemen brengen. Maar welke koekjes vindt grootmoeder lekker, welke bloemen nemen we mee en hoe vinden we de weg?

Koekjes

KoekjessetWelk koekje vinden de kinderen het lekkerst? Koekjes met chocolade, met sprinkles of hele andere koekjes? Met de koek- en snoepset ontdekken de kinderen verschillende koekjes en kunnen ze kiezen welke ze voor grootmoeder meenemen.

Nog leuker: ga met de kinderen koekjes bakken! Met de bakvormenset maak je de lekkerste koekjes in de mooiste vormen.

Bloemen

houten bloemenNaast de koekjes wilt Roodkapje ook bloemetjes voor grootmoeder meenemen. Maak met de kinderen mooie bloemen voor grootmoeder. Decoreer houten bloemen of maak een collage van bloemen.

De weg vinden

denkspel roodkapjeKunnen de kinderen Roodkapje helpen om de weg naar grootmoeders huis te vinden? Met het denkspel Roodkapje proberen de kinderen door het oplossen van opdrachten (48 in totaal, 24 met de wolf en 24 zonder) het huis van grootmoeder te bereiken. Het denkspel bevat ook een leuk verhalenboek met het originele sprookje in een eigentijds jasje.

Ontdek onze puzzelserie sprookjes

Met onze puzzelserie sprookjes ontdek je de sprookjes Klein Duimpje, Roodkapje, Hans en Grietje en Sneeuwwitje.

Puzzelserie sprookjes

Bestel de puzzelserie sprookjes

We wensen jou en alle kinderen een sprookjesachtige dag toe!