Gepubliceerd op 7 april 2021
Leestijd 5 min.

De wereld ontwikkelt zich snel en via de moderne media krijgen kinderen meer informatie te verwerken dan ooit. Informatie uit allerlei verschillende bronnen kunnen selecteren, beoordelen, verwerken en toepassen is in onze maatschappij onmisbaar. Bij veel kinderen ontbreekt deze cruciale basis aan studievaardigheden nog. Hoe kan je als leerkracht kinderen helpen bij het ontwikkelen van studievaardigheden?

Wat zijn studievaardigheden eigenlijk?

Op de basisschool leer je de basis: taal, rekenen, wereldoriëntatie en creatieve vakken als tekenen en handvaardigheid. Die vakken zijn cruciaal maar niet toereikend voor kinderen van deze tijd. Het is van belang dat kinderen goede studievaardigheden ontwikkelen:

  • tabellen lezen, zoals een voedingswaardetabel
  • inschatten hoe betrouwbaar op internet gevonden informatie is
  • een Prezi of PowerPoint maken voor een presentatie
  • grafieken lezen, zoals een grafiek bij de weersverwachting
  • huiswerk plannen en organiseren

Studievaardigheden zijn onmisbaar voor andere vakken. Zo moet je cijfers uit een grafiek kunnen halen om ermee te rekenen, en je moet een legenda kunnen lezen om de juiste informatie uit een kaart te halen. Hoe eerder je start met het aanleren van deze vaardigheden, des te meer profiteer je ervan bij alle andere vakken en des te meer bereid je je leerlingen voor op het meedraaien in de samenleving.

Hoe kan je als leerkracht kinderen helpen bij het ontwikkelen van studievaardigheden? Maak kennis met Blits 2.

Blits 2: de methode voor studievaardigheden

In de nieuwste methode Blits 2 oefenen kinderen in groep 5 t/m 8 alle studievaardigheden die nodig zijn in onze maatschappij. De vertrouwde methode is volledig vernieuwd, versterkt en verbeterd.

  • Vertrouwd: alle sterke punten van Blits
  • Vernieuwd: met internetvaardigheden en mediawijsheid
  • Versterkt: met lessen voor huiswerk en remediëring
  • Verbeterd: met het onderdeel leren studeren

Blits 2

Maak jouw leerlingen mediawijs

Van jongs af aan spelen media een belangrijke rol in ons leven. Kinderen groeien op met internet, apps en games. Hoe leer je ze daarmee omgaan? Met Blits 2 maak je je leerlingen effectief mediawijs. Kinderen leren hoe ze informatie op internet kunnen opzoeken en hoe ze de betrouwbaarheid daarvan kunnen beoordelen. Uiteraard ontbreken ook onderwerpen als online veiligheid en het gebruik van social media niet.

Wil je meer weten over de toevoeging van studievaardigheden aan jouw lesaanbod? Waarom studievaardigheden essentieel zijn naast begrijpend lezen? Hoe je ze ook in combinatiegroepen kansrijk aanleert? Bekijk het online methodemagazine van Uitgeverij Delubas of vraag meteen een zichtzending aan. Dan krijg je drie maanden kosteloos toegang tot de materialen en software van Blits 2.

Wil je meer weten over mediawijsheid of digitale geletterdheid? Bekijk dan onze pagina over Digitale Geletterdheid.

Wil jij de leerlingen mediawijs maken?

Vraag een zichtzending aan en krijg drie maanden kosteloos toegang tot de materialen en software van Blits 2.

Vraag een zichtzending voor Blits 2 aan