Gepubliceerd op 4 februari 2022

Angelique is heel enthousiast over Rolf Connect en deelt haar ervaringen met de ontwikkelingsmaterialen graag met jou. In deze blog lees je haar ervaring met Rolf Connect Storytelling.

Digitale media onderwijs - rolf connect
Angelique Teeuwen
-
"Ze blijven niet stil zitten bij de Rolf groep. Je kan namelijk nú gebruik maken van een nieuwe aanvulling: storytelling. Kinderen, al vanaf 2 jaar, werken zo aan diverse taaldoelen."

Dit zit er in de set

Alles zit samen in één box. Zelf een handig stoffen zak waar je de stenen in kun bewaren. Dit maakt het handzamer voor kinderen die zo snel bij de stenen kunnen.
In de doos zitten 21 blokjes die je op de hub neerlegt:

 • 5 blauwe blokjes voor de locatie waar het verhaal kan afspelen. Kinderen kunnen kiezen uit: in huis, op school, buiten, in de stad en fantasie.
 • 2 oranje blokjes waar kinderen de karakters (mensen of dieren) kunnen kiezen.
 • 8 blokjes voor voorwerpen: in het huis, speelgoed, feest, buiten spelen, natuur, eten en drinken, voertuigen en winkel.
 • 4 bewerkingsblokjes: bewerken, emoties, praatwolkje en kleding.
 • En, tenslotte 2 reserveblokjes.

Wat kun je met Rolf Connect Storytelling?

Rolf Connect Storytelling kent 3 spelvormen: babbelplaat, film en boek.

Babbelen met de babbelplaat

De babbelplaat is er al voor kinderen vanaf 2 jaar. Rolf Connect koos voor de naam babbelplaat omdat je over de plaat gaat babbelen. Als de kinderen de app openen en op babbelplaat klikken, hebben ze drie keuzemogelijkheden.

 • Babbelplaat maken

Een eigen babbelplaat maken, is in mijn groep favoriet. Je kan er namelijk zelf een stilstaande voorstelling mee maken om over te babbelen. Zo zetten wij het bijvoorbeeld in: twee kinderen maken een verhaal over mensen of dieren. Ze kiezen dan een locatie. Dit vormt de basis voor de babbelplaat. Door er voorwerpen op de plaatsen ontstaan en verhalen. De babbelplaat slaan we op zodat de kinderen het altijd nog terug kunnen kijken.

Rolf Connect Storytelling

 • Babbelplaat terug kijken

De mogelijkheid tot terugkijken en er nog eens over babbelen is een mooie aanvulling van storytelling. Super handig om even samen met de kinderen na te praten. Wat vertellen ze over de gemaakte babbelplaat. Een ideaal observatiemoment.

 • Studio

In de studio zien ze de verschillende blokjes. Door op een blokje te klikken, zien ze wat er allemaal achter de blokjes zit. Er staat ook een kwast bij. Als de kinderen op de kwast klikken, dan hebben ze zelf de mogelijkheid om iets te tekenen. De app slaat dit op en daarna is het mogelijk om deze weer te bewerken. In de babbelplaat gaan de kinderen verder met de eigen tekening en plaatsen diverse voorwerpen met de blokjes toe.

Rolf Connect Storytelling

Een film maken

Dit onderdeel is al te gebruiken vanaf 3 jaar.

 • Film maken

In dit onderdeel is te kiezen uit twee mogelijkheden.

 1. Kinderen krijgen eerst een stukje van een film te zien. De film is niet af en de kinderen mogen deze zelf afmaken. Door gebruik te maken van de diverse stenen is het mogelijk om emoties toe te voegen, voorwerpen, of andere karakters. Daarna drukken ze op de opnameknop om de film af te maken.
 2. Kinderen kunnen ook zelf een verhaal bedenken en hier een film van maken.
 • Bioscoop

Is de film klaar? Dan kan je hem terug kijken in de bioscoop.

 • Studio

In de studio is dezelfde mogelijkheid als bij de babbelplaat.

Een boek maken

Dit onderdeel is te gebruiken vanaf 5 jaar.

Het maken van een digitaal stripboek bevat dezelfde onderdelen als de film. Echter is het nu mogelijk om tekstblokken toe te voegen aan de personen. Kinderen werken op deze manier aan het maken van een eigen verhaal. Ze bepalen het begin, midden en eind van het verhaal. Maar ook het inzetten van de emotie stenen geeft meer dimensie aan het verhaal. Ik vind dit vooral leuk voor de kinderen die willen beginnen met het maken van verhalen. Als het verhaal af is, streamen we dit naar het Digibord en kijken/ lezen we samen het gemaakte verhaal. Dit stimuleert andere kinderen om ook een eigen verhaal te maken.

Wil jij kinderen ook op een innovatieve manier een verhaal laten maken?

Bestel Rolf Connect Storytelling in de webshop

Bestel Rolf Connect Storytelling

Eindconclusie

Ik geef Rolf Connect Storytelling vijf sterren. De kinderen zijn op een innovatieve manier bezig met het maken van verhalen op drie niveaus. Bij de babbelplaat is minder begeleiding nodig en kunnen kinderen vrij snel zelfstandig aan de slag. Bij het maken van een boek of film is meer begeleiding nodig. Maar door het eerst in de kleine kring te doen en daarna te streamen op het Digibord neem je vele kinderen mee.

Angelique

Angelique TeeuwenLeerkracht en Wetenschap & Techniek-coach

Leerkracht unit 2 (4 – 7 jarigen) bij kindcentrum de Wouter in America van Dynamiek scholengroep. Mijn baan als leerkracht combineer ik door als Wetenschap&Techniek-coach te werken voor twee scholen. Daarnaast werk ik nog een halve dag als wetenschap en techniek inspirator voor Dynamiek Scholengroep en ben ik coördinator binnen STEAM Limburg. Mijn ambitie als Wetenschap&Techniek-coach/ inspirator is andere leerkrachten te inspireren en innoveren op het gebied van wetenschap en techniek.

Ook interessant voor jou