Gepubliceerd op 12 mei 2022
Leestijd 5 min.

De maatschappij van tegenwoordig is erg divers. Er zijn migrantengezinnen, eenoudergezinnen, gezinnen met twee moeders of twee vaders en nog vele andere samenstellingen. Kinderen krijgen te maken met diversiteit. Het Rolf More – Familiekwartet helpt je om kinderen op vroege leeftijd kennis te laten maken en bewust te maken van onze diverse samenleving en daarmee het stimuleren van een inclusieve mindset.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Al op jonge leeftijd ontwikkelen kinderen stereotypen: beelden van zichzelf en anderen die niet met de werkelijkheid kloppen. Verschillen in uiterlijk en vooroordelen spelen daarbij een rol. Samen is het onze taak om een klimaat te creëren waarin alle kinderen gelijkwaardig zijn en zich in de groep en thuis veilig voelen. Dit is niet vrijblijvend. Er wordt verwacht dat we kinderen voorbereiden op deelname aan een pluriforme samenleving. Met het Rolf More – Familiekwartet ondersteunen we je hierbij. Dit spel draagt namelijk bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen:

  • Leren omgaan met gevoelens, wensen en opvattingen van jezelf en de ander
  • Leren omgaan met verschillen
  • Omgaan met de ander

Het Familiekwartet maakt verschillen bespreekbaar

Vind je het lastig om het met kinderen over verschillen en vooroordelen te hebben?  Een laagdrempelige manier om gesprekken hierover aan te gaan, is het spelen van het Rolf More – Familiekwartet.

Kinderen leren hierdoor dat het niet bij iedereen thuis hetzelfde is. Door samen dit spel te spelen en erover na te praten, raken ze op een leuke en speelse manier bij elkaar betrokken. Ze leren verschillende thuissituaties kennen en begrip voor elkaar op te brengen. Je creëert hierdoor spelenderwijs een hechte groep waarin ieder kind zich veilig voelt. De diverse samenstelling van de gezinnen vormt aanleiding voor onderlinge gesprekken tussen de kinderen. Ze leren verschillen in geslacht, etniciteit en gezinssamenstelling te respecteren en leren dat ieder gezin uniek is.

Het spel

Het Rolf More – Familiekwartet bestaat in totaal uit 36 kaarten met hierop negen families afgebeeld. Elke familie in dit kwartet heeft vier gezinsleden. De families zijn allemaal verschillend, wat veel stof tot praten oplevert. Het spel is bedoeld voor 2-6 kinderen vanaf 4 jaar.

Wil jij ook op een leuke manier aan de slag met diversiteit en inclusiviteit in je groep? Je kunt het Rolf More – Familiekwartet bestellen in de webshop.

familiekwartet spelfamiliekwartetfamiliekwartet kaarten

 

Bestel Rolf More – Familiekwartet nu in onze webshop!

Bestel Familiekwartet