Gepubliceerd op 29 juni 2020
Leestijd 3 min.

‘Wat verbindt ons als mensen op de wereld met elkaar? Wat doen we hetzelfde? Wat zijn de overeenkomsten in plaats van de verschillen?’ Dat waren de vragen die Jeroen Swolfs zichzelf stelde aan het begin van zijn wereldwijde fotografie project Streets of the World.

Als fotojournalist werkte hij voor kranten en tijdschriften, maar hij kwam er al gauw achter dat de nadruk bij de redacties voornamelijk lag op sensatie, geweld en negativiteit. ‘Dat stak mij omdat dat niet was waarom ik fotograaf was geworden. Tijdens mijn reizen als backpacker had ik ook hele andere dingen gezien in de wereld. Ik besloot om me te richten op het vertellen van verhalen die gingen over verbinding. Zo ontstond het idee voor Streets of the World: een wereldwijd fotoproject waarvoor ik het straatleven in alle hoofdsteden ter wereld zou fotograferen.’

Jeroen neemt je graag mee in het avontuur van zijn leven.

Het avontuur van mijn leven

In 2009 startte ik mijn gigantische project in de straten van Bangkok. Vanuit daar zou ik in 5 jaar tijd de wereld rondreizen om in de straten van de hoofdsteden op zoek te gaan naar herkenbare thema’s. Denk daarbij aan liefde, vriendschap, familie, werk, sport en spel. In moeilijke landen fotografeerde ik doorzettingsvermogen, broederschap en hoop.

Zo werd Streets of the World uiteindelijk een prachtig verhaal over de goede dingen waartoe wij als mensen in staat zijn. Met als achterliggende gedachte dat we alleen samen de problemen aankunnen die als mensheid voor ons liggen.

7 jaar later

Niet na vijf maar na zeven jaar voltooide ik Streets of the World. Ik had heel veel onderschat, maar het project was ook veel mooier geworden dan ik had durven dromen.

In de zwoele straten van mysterieuze eilanden in de Pacific, de geblakerde wegen van Afrika en in de uitpuilende megasteden van onze wereld fotografeerde ik een fascinerend verhaal over wie wij zijn als wereldburgers.

Bij thuiskomst gingen we aan de slag om het verhaal van ‘Streets’ te delen met zoveel mogelijk mensen in de wereld.

Allereerst door het maken van een prachtig fotoboek. Ik schreef ook een boek over mijn spannende avonturen. En National Geographic Channel was meegereisd naar Turkmenistan, Myanmar en Irak om een documentaire te maken.

Exposities, Museum en scholen

Met deze mooie content organiseerden we de eerste expositie van Streets of the World in de Bijlmer, in een vervallen maar karakteristieke parkeergarage. De straten van de wereld waren te bezoeken op straat en gratis toegankelijk. Dat werd ons devies.

Voor scholen in de buurt organiseerden we rondleidingen in de garage waardoor we inzagen hoe leuk en leerzaam Streets ook voor leerlingen was.

In 2017 opende het Streets of the World Museum haar deuren in Zaandam. Duizenden leerlingen gingen in het museum met verschillende leuke opdrachten aan de slag.

Hetzelfde gebeurde in Kopenhagen, Dubai en London waar gigantische exposities werden neergezet om het positieve verhaal van Streets of the World te delen.

Lespakket

In die dagen werd ik benaderd door docent Frans Liesbeth Breek. Liesbeth had het museum bezocht en was onder de indruk van het project. Streets of the World leek haar het perfecte project om een lesmethode genaamd Slow Looking van Harvard University op toe te passen. We zijn aan de slag gegaan en een jaar later zag het Streets of the World Lespakket voor Wereldburgerschap het licht.

Voor mij de perfecte afsluiting van mijn wereldwijde avontuur. Want als we deze wereld samen een stuk beter willen maken dan zullen we toch moeten beginnen met kinderen op een positieve manier kennis te laten maken met hun medeburgers.

Wereldburgerschap

Streets of the World wordt inmiddels al op tientallen scholen ingezet om te doceren in Wereldburgerschap. Leerlingen leren onder meer :

  • topografie
  • ondervragen en onderzoeken
  • observeren en beschrijven
  • beredeneren en argumenteren
  • creatief denken
  • samenwerken

Het mooiste vind ik dat leerlingen ook zelf aan de slag gaan in de opdracht ‘Mijn straat in de Wereld’ met het fotograferen van hún leefomgeving wat resulteert in schitterende mini exposities op school. Zo laten zij hun eigen straten van de wereld zien.

En daar ben ik best trots op!

Jeroen Swolfs – Fotograaf Streets of the World

Jeroen Swolfs

Jeroen Swolfs

Jeroen Swolfs startte in 2009 zijn gigantische project, Streets of the World, in de straten van Bangkok. Vanuit daar heeft hij in 7 jaar tijd de wereld rondgereisd om in de straten van de hoofdsteden op zoek te gaan naar herkenbare thema’s. Denk daarbij aan liefde, vriendschap, familie, werk, sport en spel. In moeilijke landen fotografeerde hij doorzettingsvermogen, broederschap en hoop.

Klik hier om naar het lessenpakket Streets of the World te gaan!

Ga naar de webshop