Gepubliceerd op 24 februari 2021
Leestijd 3 min.

Het is al bijna lente! We zien de eerste bloemen bloeien, uit knollen en bollen. Ontdek samen met de kinderen de prachtige voorjaarsbloeiers en geniet!

Een paar hyacintenbollen in de groep geven direct aanleiding om te onderzoeken. Met deze twee activiteiten maken de kinderen kennis met de hyacint.

Activiteiten:

  • Een hyacint van dichtbij
  • Verschil tussen bol en knol

hyacint

Een hyacint van dichtbij

Wat heb je nodig?

Op ontdekking

Kinderen mogen zelf de hyacint van dichtbij bekijken en ruiken aan de bloem. Hoe ruikt het? Hun bevindingen van het onderzoekje leggen ze vast op papier. Ze tekenen de hyacint na. Ze gebruiken daarbij de potloden en het krijt in het beperkte kleurenpalet. Niet alle kleuren komen voor in de hyacint. Welke kleuren hebben ze nodig?
Het effect van tekenen met potlood en krijt op dik wit karton of op doorschijnend dun papier is heel verschillend. De kinderen mogen zelf kiezen en onderzoeken welke kwaliteit papier zij het best passend vinden.

hyacint onderzoek

Verschil tussen bol en knol

Wat heb je nodig?

  • Een hyacinten- of tulpenbol;
  • Een krokusknol;
  • Een ui;
  • Een aardappel;
  • Een mesje;
  • Bloembol in een potje;
  • Tablet met camera.

Voorjaarsbloemen groeien al heel snel na (of zelfs al ín) de winter. Hoe komt dat eigenlijk?
Doordat deze bloemen groeien uit een knol of bol, hebben ze alle voedsel om te groeien en te bloeien al in zich. Ze hebben dus alleen wat warmte van de zon en water nodig om hun mooiste kleuren te laten zien.

Snijd de bollen en knollen doormidden. Welke verschillen zie je?
De knol (de aardappel en de krokus) heeft vanbinnen een glad oppervlak. De buitenkant heeft bruine vlekken, die je ‘ogen’ noemt. Daaruit kan een stengel groeien.

Snijd je een ui of hyacintenbol doormidden, dan zie je geen egaal oppervlak. Je ziet verschillende lagen, die je ‘rokken’ noemt. Daarin zit reservevoedsel opgeslagen. In het midden van de bol zit de hoofdknop, met daarin het opgevouwen plantje. De buitenkant van de bol zijn droge vliesjes. Dit beschermd de bol tegen uitdroging en verrotting. Het is dus een perfecte verpakking voor het nieuwe plantje, dat binnenin verstopt zit.

Zorg dat kinderen hun bevindingen kunnen vastleggen met de camera van de tablet. Het is een goed idee om dagelijks een foto te maken van de bloembol, die uitkomt. Zo leggen de kinderen de verschillende stadia vast in het groeiproces van de bloem.

Veel plezier!

Teken de hyacint eens met oliekrijt

Bestel oliekrijtjes