Gepubliceerd op 11 december 2020
Leestijd 4 min.

Tijdens de kerstperiode zien de kinderen om zich heen veel glimmende en spiegelende voorwerpen en versieringen. In de ontdekhoek van Piramide Digitaal vind je tal van materiaal- en spelsuggesties, zodat je kinderen uitdaagt tot ontdekken en onderzoeken. Gerreke geeft je spelsuggesties voor het thema ‘spiegelen’.

Spelen met spiegeltjes en spiegelende oppervlakten

‘Kijk eens in de kerstbal? Ik zie mezelf!’, zegt Shania. Rutmer lijkt eerst verbaasd, maar dan zegt hij: ‘Nee, kijk maar’, en hij kijkt zelf in de kerstbal. ‘Oh, nu zie ik het ook! Ik ben een kerstbal geworden.’

Spelen met spiegeltjes en spiegelende oppervlakten is voor kinderen intrigerend. Wat glimmen die kerstballen mooi als spiegeltjes in de boom. Hoe kan het dat je jezelf op de kop ziet, als je in de holle kant van een glimmende soeplepel kijkt? En wat zie je in de bolle kerstbal? Gerreke Gierveld, Productmanager Jonge Kind, geeft je tips hoe je de ontdekhoek kunt inrichten en gebruiken om kinderen meer over ‘spiegelen’ te leren.

Ontdekhoek thema ‘spiegelen’

Stap 1

Zet in de ontdekhoek allerlei spullen klaar, waarbij van alles te ontdekken valt over het onderwerp ‘spiegelen’. Denk aan spulletjes van kunststof, metaal, imitatieglas, (kerst)voorwerpen die goed, niet of een beetje spiegelen. Ook handspiegeltjes, een grote passpiegel, stukjes aluminiumfolie en spiegelkarton zijn goed te gebruiken.   

Stap 2

Leg de kinderen uit dat sommige kerstballen van glas gemaakt zijn en dat ze heel kwetsbaar zijn. Bedenk goed in welke situaties je een echte glazen kerstbal bij de ontdekhoek in jouw groep zou kunnen betrekken of wanneer je dat niet verantwoord vindt en liever een kunststof exemplaar gebruikt.  

Stap 3

Geef de kinderen de ruimte en tijd om zelfstandig te experimenteren. Je kunt jezelf bekijken in de kerstballen en in verschillende spiegels. Je kunt bewegen voor een spiegel, jezelf bekijken in twee spiegels die in een hoek geplaatst zijn. En welke voorwerpen spiegelen goed, of juist niet?  

Stap 4

Ga in gesprek met de kinderen over hun ontdekkingen. Stel eerst eenvoudige vragen (wat zie je?). Stel daarna meer verdiepende vragen:  

  • Wat vind je grappig als je in een spiegel kijkt?  (trek een gek gezicht; een lachspiegel of hol  spiegelend vlak zoals een lepel) 
  • Wat zie je als je de spiegels in een hoek plaatst? (zwaai naar elkaar via de spiegel)  
  • Kun je jezelf ook van de achterkant bekijken in een spiegel? Hoe doe je dat? 

Stap 5

Lees een versje over kerstballen voor:

Wat een mooie kerstballen 

Zo mooi, rond en groot
Ze zijn geel en blauw
zilver, paars en rood
Maar weet je waar 
ik het meest van houd?
van die kleine bal van goud!

Wil jij ook werken met Piramide Digitaal of wil je graag meer weten?

Neem contact met ons op of meld je aan voor het webinar

Lees meer over Piramide Digitaal