Tijdens de kerstperiode zien de kinderen om zich heen veel glimmende en spiegelende voorwerpen en versieringen. Zet in de ontdekhoek allerlei spullen klaar, waarbij van alles te ontdekken valt over het onderwerp ‘spiegelen’. Denk aan spulletjes van kunststof, metaal, imitatieglas, (kerst)voorwerpen die goed, niet of een beetje spiegelen. Ook handspiegeltjes, een grote passpiegel, stukjes aluminiumfolie en spiegelkarton zijn goed te gebruiken.
Natuurlijk leg je kinderen uit, dat sommige kerstballen van glas gemaakt zijn en dat ze heel kwetsbaar zijn. Bedenk goed in welke situaties je een echte glazen kerstbal bij de ontdekhoek in jouw groep zou kunnen betrekken of wanneer je dat niet verantwoord vindt en liever een kunststof exemplaar gebruikt.
De kinderen krijgen de ruimte en tijd om zelfstandig te experimenteren. Je kunt jezelf bekijken in de kerstballen en in verschillende spiegels. Je kunt bewegen voor een spiegel, jezelf bekijken in twee spiegels die in een hoek geplaatst zijn. En welke voorwerpen spiegelen goed, of juist niet?
Het is leuk en leerzaam om gesprekjes met kinderen te houden over hun ontdekkingen. Stel eerst eenvoudige vragen (wat zie je?). Steeds meer verdiepende vragen kun je stellen:
- Wat vind je grappig als je in een spiegel kijkt? (trek een gek gezicht; een lachspiegel of hol spiegelend vlak zoals een lepel)
- Wat zie je als je de spiegels in een hoek plaatst? (zwaai naar elkaar via de spiegel)
- Kun je jezelf ook van de achterkant bekijken in een spiegel? Hoe doe je dat?
Een mooi versje:
Wat een mooie kerstballen
Zo mooi, rond en groot
Ze zijn geel en blauw
zilver, paars en rood
Maar weet je waar
ik het meest van houd?
van die kleine bal van goud!
De ontdekhoek ‘spiegels’
Deze en veel andere spelsuggesties en activiteiten komen uit Piramide. Wil jij ook werken met Piramide Digitaal of wil je graag meer weten?
Neem contact met ons op en we geven je een demo!