Gepubliceerd op 9 april 2025
Leestijd 5 min.

Kinderen zitten tegenwoordig steeds vaker en langer stil—of het nu in de groep is, thuis op de bank of tijdens schermtijd. Tegelijkertijd weten we uit onderzoek hoe belangrijk dagelijks bewegen is voor hun fysieke, mentale én sociale ontwikkeling. Juist in de buitenlucht krijgen kinderen de vrijheid, de prikkels en de ruimte die ze nodig hebben om te groeien.

Maar wat maakt dagelijks buiten bewegen nu echt zo belangrijk? En hoe zorg je ervoor dat het een vanzelfsprekend onderdeel wordt van de dag in de groep?

Buiten bewegen: zo natuurlijk als ademen

Jonge kinderen leren met hun hele lijf. Voor hen is bewegen dé manier om de wereld te verkennen: door te rennen, rollen, klimmen, springen, kruipen en duwen ontdekken ze niet alleen hun omgeving, maar ook hun eigen lichaam.

In de buitenlucht krijgen kinderen hier de ruimte én de prikkels voor. De wind in hun gezicht, de verschillende ondergronden, de geluiden van vogels of spelende kinderen: buiten zijn stimuleert alle zintuigen. Het maakt hen alert, nieuwsgierig én vrolijk.

Een boost voor de ontwikkeling

Dagelijks buiten bewegen heeft een breed effect op de ontwikkeling van jonge kinderen:

  • Cognitief: Bewegen maakt het brein wakker. Kinderen die regelmatig bewegen, hebben een betere concentratie, geheugen en taalontwikkeling.

  • Motorisch: De grove motoriek ontwikkelt zich vooral door vrij spel in een rijke, uitdagende buitenomgeving.

  • Sociaal-emotioneel: Buiten leren kinderen samenwerken, op hun beurt wachten, rekening houden met anderen en conflicten oplossen.

  • Zelfvertrouwen: Buiten durven kinderen meer. Een sprong van een muurtje, een klim op het klimrek, kleine successen zorgen voor trots en groei.

Buiten als vanzelfsprekend onderdeel van de dag

Voor jonge kinderen werkt ritme en herhaling. Door vaste beweegmomenten in te bouwen, wordt buiten spelen een vertrouwd onderdeel van de dag. Na het fruitmoment even naar buiten, of juist als overgang tussen twee activiteiten. Dat kan al met tien of vijftien minuten en het effect is meteen merkbaar.

Gebruik bijvoorbeeld een herkenbaar symbool in het dagritme, zoals een windmolen, om aan te geven dat het beweegtijd is. Zo maak je het ook voor de kinderen zichtbaar en voorspelbaar. Met de Windwaaier kaartenset heb je kleine bewegingsactiviteiten die in de beweegtijd uitgevoerd kunnen worden.

Buiten biedt eindeloos veel speelkansen

De buitenruimte is een schatkamer voor spel en beweging. Denk aan:

  • Een stoepkrijtparcours op de tegels

  • Ringen, pittenzakjes of ballen die uitnodigen tot gooien en vangen

  • Beweegkaarten met dierenbewegingen, alfabet of yogaposes

  • Het alfabet bewegen: spring als een aap bij de A, balanceer bij de B…

En het mooiste? Buiten is er geen goed of fout. Elk kind beweegt op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Het draait om plezier, ontdekken en herhalen.

Bewegen maakt de groep rustiger

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar kinderen die regelmatig bewegen, zijn vaak rustiger en meer in balans. Door beweging kunnen ze hun energie kwijt, komen ze beter in hun vel te zitten en zijn ze daarna meer open voor andere activiteiten, zoals voorlezen of kringmomenten.

Zeker bij jonge kinderen die nog volop leren om te gaan met emoties en prikkels, is bewegen een krachtig hulpmiddel voor regulatie.

Een gezonde basis voor later

Door dagelijks buiten te bewegen, leg je een belangrijke basis voor een actieve levensstijl. Kinderen die op jonge leeftijd ervaren hoe fijn en gewoon bewegen is, blijven dat gedrag vaker vasthouden op latere leeftijd.

Bovendien geef je als professional het goede voorbeeld: beweging hoort erbij, net als taal en rekenen. Het is geen extraatje, maar een essentieel onderdeel van een evenwichtig aanbod.

Wil je meer inspiratie of producten zien om aan de slag te gaan?

Bekijk al het materiaal voor buiten