Direct contact?
Jeroen Rougoor
Neem contact op Jeroen Rougoor Export Manager Caribbean
Neem contact op
Gepubliceerd op 17 maart 2022

Op het internet zijn veel (gratis) lessen en activiteiten over gezonde voeding en beweging te vinden. Om je hierbij te helpen, hebben we de leukste lessen en activiteiten voor je in deze blog verzameld.

Waarom lessen over gezonde voeding en bewegen?

Gezond eten en drinken is een gezonde basis voor kinderen. Als ze weten hoe een gezonde maaltijd eruit ziet en waar voedsel vandaan komt, is de kans groter dat ze later gezonde volwassenen worden.

En hoe zit het met bewegen?

De beweegrichtlijnen voor kinderen zijn minstens elke dag een uur matig intensief bewegen, minstens 3x per week spier- en botversterkende activiteiten, bijvoorbeeld sport. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen dat beweging leidt tot betere leerprestaties.

Als school en leerkracht kun je daaraan bijdragen. Bekijk de tips voor lessen en activiteiten.

Lessen en activiteiten over gezonde voeding en bewegen

Gratis lessen Fit op school van Zuivel Online

Fit op school gaat over gezonde voeding en bewegen. Met het lespakket ‘Fit op School’ wilt Zuivel Online dat kinderen worden gestimuleerd om bewuster met voeding en bewegen om te gaan. Het lespakket heeft lessen voor alle groepen van de basisschool: van de jongste kleuter tot de oudste bovenbouwer.

Smaaklessen

Met Smaaklessen maken kinderen spelenderwijs kennis met smaakontwikkeling, consumentenvaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken. De lesprogramma’s sluiten aan bij het leerplankader Sport, Bewegen en Gezonde leefstijl van de SLO, kern- en leerdoelen (Domein Mens en samenleving en domein Natuur en techniek) en verschillende methodes in het onderwijs.

Gratis Lesmaterialen Jong Leren Eten

Op de website van Jong Leren Eten vind je gratis lesmaterialen volgens de 3 pijlers van Jong Leren Eten:

  1. Moestuinieren
  2. Koken & proeven
  3. Boerderijeducatie
  4. Gerelateerde thema’s ( voedselverspilling, duurzaamheid, …)

Gratis lessen bewegend leren van Juf Omi

Op de website van Juf Omi vind je ruim 28 lessen om uit te printen en in te zetten. De lessen zijn gekoppeld aan een bepaald vakgebied.

Gratis bewegingsactiviteiten van ThiemeMeulenhoff

In de rekenmethode Alles telt Q van ThiemeMeulenhoff is bewegend leren een belangrijk onderdeel. In de 5e les van de week worden veel bewegend leren activiteiten aangeboden. Download hier de activiteiten.

Activiteit voor kleuters: eet gezond heel het jaar rond spel

Kleuters zien in de supermarkt al dat heerlijk voedsel liggen maar waar komt het eigenlijk vandaan? Hoe en waar groeit al dat lekker eten? Met het spel Eet gezond heel het jaar rond staan kleuters stil bij de verschillende soorten afkomst van ons voedsel.

Bestel het spel Eet gezond heel het jaar rond in de webshop

Bestel Eet gezond heel het jaar rond

Activiteit voor kleuters: weet wat je eet puzzel

Weet wat je eet puzzelDe Weet wat je eet puzzel leert kinderen wat gezonde voeding is, wat je dagelijks het beste kunt eten en in welke verhouding. De piramidevormige puzzel is ingedeeld in 7 rijen. Het grootste deel van de puzzel (de onderste rij) staat voor bewegen. Dit is dan ook het allerbelangrijkst. De top van de puzzel zijn zoetigheden en snoep. Dit heb je niet nodig voor een evenwichtige voeding, vandaar ook het kleinste deel. Daartussen liggen de andere groepen van voedingsmiddelen die zorgen voor de belangrijkste bouwstoffen die nodig zijn voor een gezond lichaam. Door actief met deze informatie om te gaan begrijpen kinderen het belang van gezonde voeding en leren zij er bewust mee om te gaan.

Bestel Weet wat je eet puzzel in de webshop

Bestel Weet wat je eet puzzel
Jeroen Rougoor

Jeroen RougoorExport Manager Caribbean

Als Export Manager Caribbean is Jeroen nauw betrokken bij de onderwijsinhoudelijke ontwikkeling op de scholen in de Caribbean. Doordat hij zeer regelmatig op de Caribische eilanden aanwezig is, weet hij wat er speelt en welke vragen er zijn over het onderwijs en de ontwikkeling hiervan. Hij brengt graag een bezoek aan jouw school om in gesprek te gaan over onderwijsontwikkelingen en te kijken hoe we hier samen met ons hart voor leren stappen in kunnen nemen. Jeroen denkt mee vanuit zowel het leraren- directeur- en bestuur perspectief.

Meld je aan voor de educatienieuwsbrief van de Caribbean

Aanmelden

Ook leuk voor jou