Gepubliceerd op 16 september 2021
Leestijd 5 min.

Heb jij wel eens van Augmented Reality gehoord? Maar weet je niet goed wat je kunt verwachten? Download dan de gratis Augmented Reality (AR) activiteit ‘Koe en kippen’ en ervaar het samen met de peuters en kleuters.

Hoe zet je media in zodat een kind er ook iets van leert?

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart t/m 1 april 2022 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Je krijgt antwoord op vragen zoals: kun je een kind alleen met een tablet, tv, smartphone of boekje laten spelen of is samen beter? Hoe begeleid je een kind stap voor stap in de ‘digitale wereld’? Hoe zet je media in, zodat een kind er ook iets van leert en sprongen maakt? En hoe maak je keuzes die aansluiten op de ontwikkeling van het kind?

Om je hierbij te helpen, download je de Augmented Reality activiteit over de koe en kippen nu gratis! Het enige wat je nog nodig hebt is een iPad of tablet.

Download nu de gratis activiteit voor peuters en kleuters!

Download de gratis AR activiteit over de koe en kippen

Met de iPad leren over een koe en kippen

Een koe en kippen wonen op een boerderij. Je kunt daar op bezoek gaan met jonge kinderen of je ziet de dieren in een weiland staan. Als je naast een koe of kip staat, ervaar je hoe groot een koe en hoe klein een kippetje is ten opzichte van jezelf. Het is best spannend om zo dichtbij te komen. Met deze Augmented Reality activiteit kan dat heel makkelijk. Met een mobile device (tablet, IPad of smartphone) plaats je de dieren direct in jouw eigen omgeving. Alsof de dieren echt voor je staan, ze komen gewoon bij jou op bezoek. Fijn om samen naar te kijken, omheen te lopen en te luisteren naar de audio.

Jonge kinderen leren met hun zintuigen. Zij ervaren de wereld om zich heen door te kijken, voelen, horen, ruiken en proeven. Het gebruik van Augmented Reality past hier perfect bij. Hiermee kunnen kinderen ervaren door te kijken en om het onderwerp heen te lopen. Een groot voordeel is dat de koe en kippen in de eigen bekende omgeving van het kind worden geplaatst.

Wat is Augmented Reality (AR)?

Met Augmented Reality (AR) haal je informatie uit de echte wereld jouw ruimte in. Door de toevoeging van de realiteit in de eigen context van de kinderen, ontstaat beter begrip en een levensechte unieke ervaring. De kinderen bewegen rondom het 3D model en leren op die manier meer over ruimte, uiterlijk en verhoudingen van het onderwerp.

Stel je eens voor, een koe en 2 kippen die echt in jouw eigen omgeving voor je staan! Met de AR app plaatsen kinderen een 3D model van een koe en 2 kippen voor zich. De ruimte in de app waar het 3D model staat, noemen we een space. Zodra je de space opent, begint de audio. Ook staan er 4 narcissen in de space, dit zijn hotspots. Wanneer je hierop klikt, start de volgende audio met dierengeluiden en korte informatie.

Didactische uitgangspunten

Met de AR activiteit over de koe en kippen ervaren kinderen de dieren in hun eigen situatie. Tegelijkertijd zijn zij onbewust aan het leren. De volgende didactische uitgangspunten zijn de basis van deze activiteit:

  • De kinderen leren hoe een koe en kippen er van dichtbij uitzien;
  • De kinderen ervaren hoe groot een koe en hoe klein kippen zijn ten opzichte van zichzelf;
  • De kinderen herkennen het geluid van een koe en kippen;
  • De kinderen leren en oefenen woorden: de koe, zwart/wit, vlekken, staart, de kippen, bruine veren, snavel, scharrelen.

Download nu de gratis activiteit voor peuters en kleuters!

Download de gratis AR activiteit over de koe en kippen