Gepubliceerd op 11 juli 2023
Leestijd 10 min.

De zon schijnt, het is warm binnen, de kinderen kijken verlangend uit het raam en het is tijd voor je creatieve les. Wat doe je dan? Je transformeert de buitenruimte tot een levendig leslokaal! Zoek buiten een fijn plekje, neem papier en schilderspullen mee en je bent klaar om te beginnen.

In deze blog ontdek je welke verfsoorten geschikt zijn om mee naar buiten te nemen en hoe je ze op een leuke manier kunt toepassen.

Welke verf neem je mee naar buiten?

Natuurlijk kun je iedere verfsoort mee naar buiten nemen. Maar als de kinderen geen vaste zitplaats hebben, zoals een tafel en stoel, is het slim om te kiezen voor uitwasbare verf. Zo zijn kleine knoei- en spetterongelukjes geen probleem. Plakkaatverf, waterverf, aquarelverf, vingerverf en stoepkrijtverf zijn zeer geschikt. Natuurlijk kun je buiten ook prima werken met materialen als houtskool, krijt en potloden.

Handige accessoires bij het schilderen

Een echte kunstenaar draagt graag een schilderschort en zet een alpinopet op om in een creatieve stemming te komen. Dit is altijd een goed idee, vooral wanneer je werkt met verf die moeilijk uitwasbaar is, zoals acrylverf of ecoline. Een schilderspalet is onmisbaar voor een schilder! Het biedt ruimte voor alle kleuren verf en er is genoeg plek om naar hartenlust te mengen. Het palet is gemakkelijk vast te houden en knoeien is niet snel aan de orde.

Of je nu op de grond zit of leunt tegen een boom, het is prettig om een stevige ondergrond te hebben voor je papier. Zorg er daarom voor dat elk kind een stevig plankje of tekenbord heeft. Zo komen die nauwkeurige lijnen precies op de juiste plek terecht. De juiste penselen dragen hier ook aan bij. Wil je het echt serieus aanpakken? Ga dan voor een echte schildersezel met een schildersdoek erop. Van Gogh zou jaloers zijn!

Wat kun je doen met buitenverf?

Als je buiten schildert is het leuk om een kijkopdracht te geven. Wat zie je allemaal? Kies iets uit en schilder het zo nauwkeurig mogelijk met plakkaatverf. Denk bijvoorbeeld aan je favoriete speeltoestel of dat prachtige huis aan de overkant van de straat. Waterverf of aquarelverf is perfect voor het schilderen van de natuur. Het geeft een bijzonder, dromerig en vloeiend effect. Zoek buiten een groen plekje en laat de kinderen experimenteren met het tekenen van bomen, struiken, gras, water, bloemen en dieren.

Vingerverf is ideaal voor de jongste kinderen. Leg een grote tekenrol op de grond en laat ze vrij spelen met de verf. Ze zullen al snel ontdekken hoe heerlijk het is om lekker te kliederen. De eerste strepen, stippen en cirkels worden zo eenvoudig getekend.