Leestijd 10 min.

Deze blog gaat over materialen die een onmisbare rol spelen in het leven van elk kind: papier en karton! We kennen deze materialen allemaal als de ultieme bron van creativiteit, vouwplezier en af en toe een vliegende prop door de klas. Van knutsels tot andersoortige kunstige activiteiten, papier en karton bieden eindeloze kansen om te tekenen, knippen, vouwen en bouwen!

We laten je graag zien welke bijzondere en zelfs glitterende soorten papier en karton er zijn. Na het lezen van deze blog heb je een goed beeld van de verschillende soorten papieren en karton, heb je nieuwe inspiratie voor je creatieve lessen én worden al die knutsels nóg mooier.

Hoe dikker, hoe steviger

Welk materiaal kies je voor wel creatief project? In de regel is het zo: hoe zwaarder of steviger het bouw- of ander creatief werk, hoe dikker het papier of karton. Met papier maak je museumwaardige kunstwerken en vouw je de snelste vliegtuigjes. Karton gebruik je voor stoere kastelen, spannende kijkdozen en feeërieke maskers. Daarnaast is er natuurlijk nog veel meer mogelijk met papier en karton. Hieronder vind je verschillende soorten papier en karton, enkele voorbeelden daarvan en creatieve knutselideeën.

Wasco tekenpapierDit sterke papier is geschikt voor het werken met wasco. Je kunt toveren met dit papier! Teken het papier helemaal vol met gekleurde wasco. Schilder hier vervolgens overheen met zwarte plakkaatverf. Als de verf opgedroogd is krab je deze weg met een stompe naald, waardoor de meest bijzondere en onvoorspelbare tekeningen ontstaan.

Decoupage papier Met decoupagepapier (of Décopatch) kun je al je knutsels versieren en personaliseren. Het Décopatchpapier heeft een fijne textuur, is scheurbestendig en biedt stabiliteit. Het is verkrijgbaar in prachtige kleuren en dessins, waardoor je lekker kunt variëren en creatief bezig kunt zijn. Beplak je fantasiedier er bijvoorbeeld mee, of het glazen potje voor het kerstdiner.

Vlechtstroken en -repen

Vlechtstroken 140 gram – Met deze stevige vlechtstroken is vlechten een feestje. Voor het vlechten kun je een kant en klaar vlechtmatje gebruiken, of je maakt er zelf een. Met vlechtstroken kun je ook wiebelpootjes (‘trappetjes’) vouwen voor spinnen- of octopusknutsels, of gekleurde 3D-origamibloemen in de lente en zomer.

Papierkettingen – Hoe vaak heb je kostbare vellen teken- of knutselpapier in lange stroken geknipt om er later een meterslange papierketting van te maken? Dat hoeft niet meer met deze handige papierkettingen! De extra lange, stevige en duurzame papieren strips zijn leuk en gemakkelijk te pimpen met stiften, verf of glitters. Plak de lussen aan elkaar en het klaslokaal is binnen een mum van tijd versierd!

Tekenrol – ’s Morgens en ’s middags nieuw verfpapier ophangen is verleden tijd. Knip het vorige stuk papier even los en klaar! Nadat je het volgende stuk papier naar beneden hebt getrokken kan de volgende kunstenaar meteen beginnen.

Filterpapier – Experimenteer met diverse kleuren tekeninkt op dit filterpapier in allerlei verschillende vormen. Verrassende resultaten ontstaan vanzelf doordat de kleuren in elkaar overlopen. Maak bijvoorbeeld een eierplacemat met Pasen, of hang kleurrijke zeedieren aan je plafond voor je thema ‘Onder water’.

 

Zintuiglijk papier – Stimuleer de tastzintuigen van kinderen met dit bijzondere reliëfpapier. Laat ze het papier bewerken met verschillende materialen zoals vingerverf, kleurpotloden en/of wasco. Er zijn zes verschillende geometrische patronen op de grote vellen, zoals cirkels, golven, vierkanten en bruggen.

Dierenhuiden – Dit papier heeft 36 verschillende soorten dierenhuiden van zoogdieren, reptielen en insecten! Laat de kinderen bijvoorbeeld stukjes van het papier scheuren en beplak de slang met schubben. Of verwerk de vellen in de achtergrond van je hoek over jungle- of savannedieren!

Crêpepapier

Vlaggencrêpe – Naast de bekende rollen crêpepapier bestaat er ook vlaggencrêpe. Handig met Koningsdag en andere feesten! Versier je klas ermee of de feestmutsen van de kinderen.

 

Glitterkarton – Geef je kunstwerk een sprankeling! Glitterkarton is perfect voor kerstknutsels, feestelijke uitnodigingen, fantasiedieren en nog veel meer! Denk eens aan het prentenboek ‘De mooiste vis van de zee’. Met dit karton knutsel je de mooiste Regenboog-glittervis!

Etalagekarton – Dit eenzijdig gekleurde karton van wel 380 gram is de grootste krachtpatser uit ons assortiment. Je bouwt hiermee moeiteloos de meest indrukwekkende kastelen en kijkdozen. En wat dacht je van (3D) achtergronden voor de afscheidsmusical van groep 8?

Golfkarton

Golfkarton geeft een mooie structuur aan het knutselwerk. Door de golven ziet golfkarton er ook heel levendig uit wanneer het wordt uitgeknipt en opgeplakt. Het is stevig, dus je maakt er met gemak een clownsmasker van of een 3D-robotje.

Borduurkarton

Borduren, wie is er niet groot mee geworden? Met dit stevige borduurkarton kun je naar eigen creativiteit iets leuks borduren. Maak er een felicitatiekaart van, of een boekenlegger.

 

Kijkdoos – Met deze handige in elkaar te vouwen kijkdoos hoef je nooit meer om schoenendozen te vragen! De kijkdoos is van binnen en buiten volledig te decoreren naar eigen smaak.

Gezichten van karton – Deze blanco gezichten van karton zijn zelf in te kleuren. Leuk als je werkt over de verschillen tussen mensen! Ook kun je de gezichten verschillende emoties geven, wat goed past bij activiteiten rondom de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Vouwbladen en vouwkartons

Origamipapier groot – Deze supergrote vellen (30×30 cm) met verschillende patronen zijn een leuk idee voor klassikale vouw- en origamiprojecten. De traditionele kraanvogel mag hier natuurlijk niet ontbreken!

Plakfiguren

Plakmozaïek Klazien Smid – Eerst een figuur maken met het echte mozaïek van Klazien Smid, en die vervolgens met plakfiguren naleggen en opplakken… zo blijven de mooiste creaties altijd bewaard.

Knutselfolie

Metaalfolie – Dit stevige aluminiumfolie in verschillende kleuren is geweldig om waxinelichtjes mee te maken. Wat zal het lichtje mooi weerkaatsen in de folie. Zet er voor de veiligheid wel altijd een glazen potje in!

Direct aan de slag met papier en karton?

Bekijk alle producten in de webshop!